Bijzondere oorlogsverhalen in de Bibliotheek

Op 10 april 1945 werd Deventer bevrijd uit de handen van de Duitsers. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en wordt dat groots gevierd. In aanloop daarnaartoe stond de Bibliotheek Centrum op 10 april stil bij de bevrijding van Deventer.

Als start van het lustrumprogramma 75 Jaar Vrijheid Overijssel werd in 15 Overijsselse bibliotheken het WO2 Café georganiseerd, een initiatief van RTV Oost, Historisch Centrum Overijssel en de Overijsselse bibliotheken.

Bijzondere oorlogsverhalen

Tijdens het WO2 Café in de Bibliotheek Deventer deelden zo’n 30 bezoekers hun verhalen en herinneringen en lieten zij bijzondere voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog zien. Van foto’s en kranten tot een vlag en een Mobilisatie-Oorlogskruis en de meest bijzondere verhalen werden verteld.

Dagboeken van bibliothecarissen

Ook onze oud-collega Mark Deckers bracht een bezoek aan het WO2 Café. Hij liet de dagboeken zien die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren bijgehouden door twee bibliothecaressen van de Bibliotheek Deventer. De verhalen in deze dagboeken bracht hij samen in zijn boek ‘Alles behouden’, dat hij ’s avonds voor een groot publiek presenteerde.

De vlag uit op 10 april

De unieke en ontroerende verhalen die op 10 april in de Bibliotheek verteld werden, leverden nog iets bijzonders op: de gemeente Deventer heeft toegezegd vanaf 2020 ieder jaar op 10 april, de Bevrijdingsdag van Deventer, de vlag uit te hangen.