Jan van Laar en Petra Keijzer winnen gedichtenwedstrijd

Net als voorgaande jaren organiseerde de Bibliotheek Deventer ook dit jaar samen met Theater Bouwkunde een gedichtenwedstrijd, dit jaar met het thema “rust en vrijheid”. Jan van Laar liet zich door het wedstrijdthema inspireren. Hij schreef het gedicht ‘Bevrijding en berusting’ en won daarmee de 1e prijs in de categorie Volwassenen. Bij de jeugd won Petra Keijzer met haar gedicht ‘Vrijheid’.

Bijna 50 dichters uit Deventer klommen in de pen en stuurden de mooiste gedichten in, waaruit een deskundige jury onder leiding van Jos Paardekooper 3 winnaars koos in de categorie Volwassenen. Zo’n 175 leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum dongen daarnaast mee naar de hoofdprijs in de categorie Jeugd.

Gisteravond, op de landelijke Gedichtendag die jaarlijks de aftrap vormt voor de Nederlandse Poeziëweek, droegen alle genomineerden hun gedichten voor in Theater Bouwkunde, waarna de prijzen werden uitgereikt.

Pieter Bas Kempe wist in de categorie Volwassenen met zijn gedicht ‘Sippenaeken’ de tweede prijs in de wacht te slepen. Op een gedeelde derde plek eindigden Astrid Aalderink met haar gedicht 'Off-line' en Piet van der Klis met zijn gedicht 'Dáárvoor dus'. In de categorie jeugd werden de tweede en derde prijs gewonnen door respectievelijk Elleke de Vries, die het gedicht ‘Het spijt me’ schreef, en Marilou van de Werken met haar gedicht ‘Ik zat aan de tafel’.

Interessant was dat niet alleen het aantal inzendingen dit jaar aanzienlijk hoger lag dan andere jaren – ook de leeftijd van de deelnemende dichters lag anders. Waar de gemiddelde leeftijd van de deelnemers in de categorie Volwassenen vorig jaar nog op 65 lag, was deze dit jaar juist flink gedaald: 56 jaar gemiddeld. Dit had ermee te maken dat er dit jaar veel meer inzendingen binnenkwamen van jongeren. Een leuke trend!

De avond in Theater Bouwkunde werd gepresenteerd door Bep Spa, Jos Paardekooper, Petra Kremer en Babette Mulders. De prijzen werden uitgereikt door Wethouder Carlo Verhaar. Robin Bleeker verzorgde de avond muzikaal. Robin Bleeker is tekstdichter, maar kan het vaak niet laten zijn teksten op muziek te zetten. Op die manier worden ideeën teksten, en teksten liedjes. Het resultaat laat zich misschien nog het best omschrijven als taalcabaret.