Thema februari: Collectie

Elke maand staat er in de bibliotheek een thema centraal. In februari is het thema Collectie. De geschiedenis van de collectie van de bibliotheek begon met boeken, kranten en tijdschriften. Inmiddels vind je er voor elk wat wils: van boeken tot films, van games tot e-books. In de totale collectie van alle Nederlandse bibliotheken vind je ruim 4,3 miljoen items.

Tot de jaren ’80 bestond de collectie vooral uit boeken, kranten en tijdschriften. Vanaf de jaren ’80 doen nieuwe media hun intrede: audiovisuele media, computerprogramma’s voor thuis, gesproken boeken, video’s, cd’s, cd-roms, dvd’s. In 1984 start de bibliotheek Deventer met het uitlenen van twee huiscomputers: de Commodore 64. De computer wordt samen met een cassetterecorder, 3 boeken en educatieve gebruiksprogramma’s in een koffer meegegeven. 1 week lenen kost 20 gulden, 2 weken kost 35 gulden. Er ontstond al snel een wachtlijst.

Inmiddels staan er verspreid door de bibliotheek meerdere computers die gratis te gebruiken zijn en is informatie razendsnel binnen handbereik. De collectie van bibliotheken in Nederland biedt voor elk wat wils: boeken, e-books, luisterboeken, gesproken boeken, muziek, bladmuziek, films, software en games. De complete collectie van alle bibliotheken in Nederland vind je, waar anders, online. Blader door het totale bezit van álle Nederlandse Bibliotheken. Verbaas je over de rijkdom van onze collecties. Ga eens lekker snuffelen in onze online collectie. Of kom gewoon langs natuurlijk!