Jonge politici in debat tijdens Deventer Debatcafé

De stemmen zijn geteld, de winnaars bekend. De Deventer politiek kan zich opmaken voor de formatie. Bijna 57% van de Deventenaren bracht 21 maart zijn stem uit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ze konden zich dit jaar goed laten infomeren want vele instellingen boden de politici een podium voor debat, waarbij de accenten telkens anders lagen. In het Burgerweeshuis, Etty Hillesum Centrum, Praamstra en Café De Hip werden debatten gehouden.

Een opvallend debat vond plaats in de Bibliotheek Centrum op vrijdagmiddag 16 maart. Jonge, nieuwe kandidaat-raadsleden kregen voor het eerst de ruimte. Bijna alle partijen hadden jonge kandidaten afgevaardigd. Bijzonder was ook dat het publiek zelf de thema’s kon bepalen waarover gedebatteerd zou worden. Op een bord bij de ingang van de bibliotheek konden zij hun onderwerp aangeven.

Debatleidster Anke Hamstra koos uit het grote aantal vier thema’s: het basisinkomen, nieuwe windmolens langs de A1, de Viking en het Speelgoedmuseum. Voor het oog van een 100-koppig publiek ontspon zich een levendig debat tussen de veelal enthousiaste, jonge politici. Met een kwartiertje per onderwerp waren de discussies kort en krachtig en diverse malen mengde ook de zaal zich in het debat. Na afloop werd door de bibliotheek een drankje aangeboden en konden politici en burgers ontspannen napraten.

Serie
Dit debat was het derde in een reeks met als titel Deventer Debatcafé. Eerder waren duurzaam bouwen/wonen en diftar het thema. De bibliotheek wil met deze reeks een plek van debat over Deventer aangelegenheden worden. Als onpartijdige instelling is de bibliotheek bij uitstek de plek voor dit soort activiteiten. De bibliotheek wil ook zijn ontmoetingsfunctie versterken en “marktplaats voor kennis en inspiratie” zijn. Alle debatten worden voorbereid door een brede werkgroep waarin naast enkele mensen van de bibliotheek ook politici, betrokken burgers en scholieren zitten. Zo programmeert de bibliotheek met de stad en voor de stad.

Met de komende verhuizing naar de Stromarkt in zicht was dit het laatste debat aan de Brink. In het najaar zal een nieuw debat gehouden worden in de mooie, grote activiteitenruimte van de nieuwe bibliotheek.

20180321 Debat220180321 Debat1

Alle foto's: Deventer FotoKring/Pieter Leeflang