Direct naar de inhoud
Resultaten 1 - 10 van 208

Tijdens de Kinderboekenweek (30 september tot en met 11 oktober) organiseren we weer heel veel leuke activiteiten voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. De Kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van geschiedenis. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken, kom gewoon naar de Bibliotheek! Onder het motto En toen? gaan we samen terug in de tijd en brengen we de geschiedenis tot leven. Lees spannende verhalen van vroeger, wordt zelf een ridder op ons Middeleeuwse speelplein of volg een workshop van je favoriete kinderboekenschrijver!

Meer info en het complete programma vind je op www.bibliotheekdeventer.nl/kinderboekenweek

Maandag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, een jaarlijkse themadag waarop wereldwijd aandacht is voor de ziekte van Alzheimer en dementie.

Elk jaar heeft Wereld Alzheimer Dag een aansluitend thema. Dit jaar is het thema ‘Jong en oud’. Dit jaar hebben wij in samenwerking met Zorggroep Solis een webpagina samengesteld met prachtige boektitels voor kinderen en volwassenen. Zo kan jij meer te weten komen over Alzheimer en dementie. De geselecteerde titels zijn op deze pagina te vinden, daarnaast kun je altijd een van onze medewerkers in de bibliotheek vragen naar de boeken die op locatie aanwezig zijn. 

Stichting Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland zet zich in voor een van de grootste uitdagingen van deze tijd: dementie. Samen met duizenden vrijwilligers, mensen met dementie, mantelzorgers, onderzoekers, donateurs en collectanten, werken wij aan een toekomst zonder dementie en aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Wij hebben één doel voor ogen: vooruitgang! Op álle terreinen. Samen maken we het verschil. En dat is heel hard nodig want het aantal mensen met dementie verdubbelt de komende 20 jaar naar een half miljoen.

Heb je behoefte aan meer informatie over Alzheimer en/of dementie of ben je nieuwsgierig naar welke activiteiten in het kader van Wereld Alzheimer Dag in jouw buurt of online plaatsvinden? Bezoek dan de website van Stichting Alzheimer Nederland voor meer informatie.

Ben je 50 jaar of ouder en wil je graag nieuwe mensen ontmoeten? Ben je nieuwsgierig aangelegd en deel je graag jouw eigen kennis? Geef je dan nu op voor de informatiebijeenkomst over de nieuwe Studiekringen50plus op dinsdag 13 oktober om 10.00 uur in de Bibliotheek Centrum in Deventer. 

Studiekringen50plus 

Een studiekring is een vaste groep van tien tot vijftien mensen van 50 jaar of ouder die regelmatig bij elkaar komt om allerlei onderwerpen te bespreken. Actualiteiten en andere zaken die jouw interesse hebben - de studiekring bepaalt haar eigen onderwerpen. Je blijft op de hoogte van wat er speelt in de samenleving en krijgt de kans je eigen kennis en ideeën te delen met anderen. Zo blijf je op laagdrempelige wijze leren en ontmoet je andere mensen. 

Voor iedereen van 50 jaar of ouder 

De studiekringen zijn geschikt voor iedereen van 50 jaar of ouder, mannen en vrouwen. Er worden geen eisen gesteld aan opleidingsniveau, voel je vooral welkom.

Informatiebijeenkomst in oktober 

De Bibliotheek Deventer organiseert op 13 oktober in samenwerking met Rijnbrink en het landelijke platform Studiekringen50plus een informatiebijeenkomst over de nieuw op te richten studiekringen. Naar verwachting zullen de studiekringen daarna van start gaan. De locatie en de tijden van de vervolgbijeenkomsten worden in overleg vastgesteld. 

Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot en met 25 september 2020 door te mailen naar .  

Lukt het niet je digitaal aan te melden dan kun je terecht bij de balie van de bibliotheek in jouw buurt. De medewerker helpt je graag bij het aanmelden. Laat je contactgegevens achter waar je te bereiken bent voor informatie. Na aanmelding ontvang je een bevestiging en verdere informatie.

Uitgebreide informatie over de studiekringen50plus is te vinden op de landelijke website: www.studiekringen50plus.nl.   

Sinds deze zomer is de app van de online Bibliotheek vernieuwd. In de nieuwe online Bibliotheek-app kun je e-books en luisterboeken lenen en lezen. De app vervangt de oude apps 'E-books' en 'LuisterBieb'. 

Nieuw is dat je in één app zowel e-books als luisterboeken kunt lenen. Daarnaast heeft de app functies om het lezen nog makkelijk er leuker te maken. Zo kunnen lezers hun favoriete boeken op een lijstje zetten en kunnen ze previews bekijken of een fragment beluisteren, én boeken eenvoudig verlengen als de leentermijn bijna afloopt. De app is nu te downloaden voor Android en iOS.

Om de nieuwe app onder begeleiding te ontdekken kunnen leden en niet-leden daarnaast op zaterdag 31 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur naar de Bibliotheek Centrum komen. Voor al je vragen over de nieuwe app organiseert de Bibliotheek Deventer op die dag in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek een online Bibliotheek-markt. Ontdek de mogelijkheden van het lezen via je tablet, het beluisteren van boeken via je smartphone en het zoeken in de catalogus via je laptop.

Al je favoriete e-books en luisterboeken in één app

In de nieuwe online Bibliotheek app staan alle e-books en luisterboeken van de bibliotheek bij elkaar. Dat is een grote verbetering, omdat er eerder twee aparte apps voor e-books en luisterboeken waren. In de oude apps, 'LuisterBieb' en 'E-books', leen je straks geen nieuwe boeken meer lenen. Boeken die nog op je plank staan, kun je wel uitlezen. Voortaan leen je zowel e-books als luisterboeken in de nieuwe online Bibliotheek-app. In de nieuwe situatie zijn er geen gratis luisterboeken, zoals die er waren in de LuisterBieb.

De online Bibliotheek-app is te downloaden voor iOS in de App Store en voor Android in de Google Play Store. Lezers kunnen natuurlijk ook gewoon e-books blijven lezen op de e-reader, of e-books en luisterboeken lezen en luisteren in de webbrowser. 

De nieuwe app is op de volgende plekken te downloaden:

Voor iOS (Apple): https://apps.apple.com/us/app/id1517985604

Voor Android (Google): https://play.google.com/store/apps/details?id=com.odilo.bibliotheek

Meer informatie en veelgestelde vragen over de nieuwe app

Meer informatie over de nieuwe app vind je op de website van de online Bibliotheek. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je inlogt in de nieuwe app.

Heb je een andere vraag over de nieuwe app? Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat je vraag daar niet bij? Dan kan je dit formulier invullen. Een medewerker van de online Bibliotheek neemt dan contact met je op.

 

 

In 2020 is het precies tweehonderd jaar geleden dat de collectie van de universiteit van Harderwijk naar Deventer verhuisde. Nadat de universiteit van Harderwijk, ook wel de Gelderse Academie genoemd, definitief haar deuren sloot, kwam in 1820 een groot deel van het bibliotheekbezit bij koninklijk besluit naar Deventer. Met de komst van de bijna 3300 handgeschreven en gedrukte boeken verdrievoudigde de collectie van de Athenaeumbibliotheek. Tweehonderd jaar na de overdracht is een deel van de boeken nu opnieuw te bewonderen tijdens de dubbeltentoonstelling ‘Handschriften uit Harderwijk’ in de Athenaeumbibliotheek en de Bibliotheek Centrum.

Ter gelegenheid van het jubileum van de Harderwijk-collectie is bij de tentoonstelling een gratis boekje uitgebracht. In het boekje wordt de geschiedenis van de Gelderse Academie verteld en wordt een selectie van handschriften en van gedrukte boeken met handgeschreven notities gepresenteerd.

In het boekje en in de tentoonstelling staan de vroegere bezitters van de gepresenteerde boeken centraal, en de weg die deze werken hebben afgelegd voordat ze in Deventer terecht kwamen. Dat levert bijzondere verhalen op. Een deel van de collectie valt onder 'roofgoed'. Ook dat is een verhaal dat tijdens de tentoonstelling aan bod komt.

De tentoonstelling is van 1 september tot en met 16 december gratis te bekijken in de Athenaeumbibliotheek en de Bibliotheek Centrum. Meer informatie en openingstijden van beide vestigingen vind je hier.

Deze zomer kunnen alle jongeren in Nederland tussen de 12 en 18 jaar via Taalbaas.nu gratis een workshop volgen. Zo leer jij de beste trucjes om met taal te leren. De workshops worden door verschillende personen gegeven, zo zijn er auteurs, acteurs, journalisten, cabaretiers en spoken word-artiesten zoals, Alex Boogers, Khalid Boudou, Maartje Wortel, Micha Wertheim, Stefano Keizers, Melody Klaver, Manon Uphoff, Tim Haars en Maren Stoffels. De workshops lopen tot vrijdag 28 augustus.

 

Via het online platform Taalbaas.nu kunnen jongeren zich samen met maximaal drie anderen gratis inschrijven om inspirerende online sessies met Nederlands creatiefste artiesten te volgen. Artiesten krijgen de kans hun eigen werk, ervaring, enthousiasme en gezicht aan individuele Nederlandse jongeren te tonen.

 

Wat is Taalbaas?

In juni 2020 riepen 250 hoogleraren, universitair docenten, schrijvers, theatermakers en leesbevorderingsorganisaties (De Leescoalitie, Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen; Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken, het Nederlands Letterenfonds, De Schoolschrijver; De Schrijverscentrale) in de Volkskrant op om deze zomer een groot COVID-leesoffensief te starten. Het project Taalbaas is het resultaat. Het project wordt ondersteund door het Ministerie van OCW met CJP, Scholieren.com en Lichting als mediapartner.

Goed nieuws: je kunt weer als vanouds terecht in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Deventer om te werken, studeren, een kopje koffie te drinken of om iets printen. Ook kranten en tijdschriften lezen is gelukkig weer mogelijk. We hebben de bibliotheek coronaproof ingericht. Bekijk hier onze afspraken voor een veilig verblijf. Zo vragen we je om thuis te blijven als je klachten hebt en 1,5 meter afstand van elkaar en onze medewerkers te houden.

Onder de 18 jaar en wil je samen met anderen studeren of werken in de Bibliotheek Centrum? Op de 2e etage hoef je géén anderhalve meter afstand te houden en gelden ruimere regels dan in de rest van het gebouw. 

Check de openingstijden vóór je bezoek

De openingstijden verschillen per vestiging en zijn soms aangepast. Bekijk voor je een bezoek brengt aan de bibliotheek daarom de meest actuele openingstijden.

Ook Oscar in de Bieb en Koek en Boek zijn open!

Zin in een lekker kopje koffie of een heerlijke lunch? Bibliotheekcafé Oscar in de Bieb en Koek en Boek in Keizerslanden zijn open. De openingstijden van Oscar vind je op hun Facebookpagina. Koek en Boek is geopend tijdens openingsuren van de Bibliotheek Keizerslanden.

Activiteiten 

Kleinschalige activiteiten, zoals het Boekstart-voorleesuurtje, zijn weer opgestart. Kijk voor een overzicht in de agenda. Andere activiteiten volgen. Hierover houden we je uiteraard op de hoogte via al onze kanalen!

De Bibliotheek Deventer heeft in 2019 hard gewerkt om dé marktplaats voor kennis en inspiratie te zijn. Het was een jaar vol activiteiten in onze verschillende vestigingen. Lees en kijk vooral mee in ons Jaarverslag 2019. Hierin laten we per maand een selectie van onze activiteiten zien en het reguliere bibliotheekwerk.

Klik hier voor het volledige, beeldvullende formaat.

 

De Vereniging van Vrienden van de Stads- of Athenaeumbibliotheek (SAB) deed in juni dit jaar een wel heel bijzondere aankoop: een exemplaar van het allereerste in Deventer gedrukte boek, de Liber bibliae moralis (1477). Dit bijzondere boek, dat vorig jaar nog te zien was in de tentoonstelling ‘Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel’, is - na omzwervingen door Groot Brittannië en de Verenigde Staten - nu permanent in bruikleen ondergebracht bij de Athenaeumbibliotheek in Deventer. Vanaf vrijdag 10 juli tot en met 29 augustus is het boek te bewonderen in de Proosdij van de Bibliotheek Centrum, waar verschillende recente aanwinsten worden getoond.

De Liber bibliae moralis is het eerste gedrukte boek van Richard Pafraet, de eerste Deventer drukker. Het is een Latijns bijbelcommentaar van de middeleeuwse auteur Petrus Berchorius, een erg geliefd werk dat veelvuldig met de hand gekopieerd werd. Hoewel het een groot en daardoor duur boek was, waagde Pafraet zich aan het drukken ervan. Hij verwachtte er blijkbaar genoeg te kunnen verkopen.

Het boek is niet alleen gedrukt in Deventer: het behoorde toe aan het klooster Diepenveen, een vrouwenklooster van de Moderne Devotie, zo blijkt uit een Latijnse inscriptie op het schutblad. Het werk bevat talrijke met de hand geschilderde en versierde initialen die, na vergelijking met andere handschriften en boeken die in Diepenveen zijn gedecoreerd, eveneens aan dit klooster kunnen worden toegeschreven.

Na Diepenveen verhuisde het boek mogelijk naar Emmerich, waar het in bezit kwam van de broeders van de Orde van het Heilig Kruis, een kloosterorde die banden had met de Moderne Devotie. Er wordt verder onderzoek gedaan om de complete geschiedenis van het boek in beeld te krijgen. Wat in ieder geval zeker is, is dat de Vereniging van Vrienden van de SAB met de aankoop van dit exemplaar het Deventer erfgoed heeft verrijkt met een prachtig en historisch belangrijk werk.

De Vereniging van Vrienden van de SAB helpt de bibliotheek bij de aanschaf en conservering van boeken, handschriften en andere documenten, die niet uit eigen middelen bekostigd kunnen worden. Meer informatie vind je op www.vriendensab.nl.

 

Onderstaand bericht is bedoeld ter informatie voor mensen die nog geleende materialen in huis hebben die binnenkort ingeleverd zouden moeten worden. Heb je op dit moment geen materialen geleend? Dan is er natuurlijk niks aan de hand. 

Door een administratieve fout kwamen sommige inleverherinneringen erg last-minute bij jullie aan. Hiervoor bieden wij onze excuses aan. Uiteraard willen we, gezien de huidige omstandigheden, dat iedereen genoeg tijd heeft om geleende materialen rustig in te leveren. Daarom lever je al je materialen nog tot en met 14 juli boetevrij bij ons in.

Let op: wij hebben de materialen niet voor je verlengd. Het is daarom mogelijk dat je in de app of op de website een inleverdatum ziet die voor 14 juli ligt. Ook zou het kunnen dat je nog een herinnering van ons ontvangt met een datum voor 14 juli. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, tot en met 14 juli berekenen wij geen boetes over ingeleverde materialen.

Wij hopen je hiermee voldoende te hebben ingelicht en hopen je snel te kunnen verwelkomen in een van onze vestigingen!