Resultaten 1 - 10 van 190

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen hebben wij helaas besloten om al onze vestigingen voorlopig te sluiten. Ook al onze activiteiten zijn geannuleerd.

Inlevertermijn verlengd

We blijven de inlevertermijn van alle materialen verlengen. Je krijgt dus geen boete voor materialen die je in deze periode moet inleveren.

Altijd open op onlinebibliotheek.nl

Al je boeken uit? Op onlinebibliotheek.nl vind je e-books en luisterboeken. En op jeugdbibliotheek.nl alles voor de jeugd: e-books en luisterboeken, maar ook informatie voor een werkstuk, de leukste voorleesfilmpjes of zelfs oefenmateriaal voor school.

Meer informatie over het Coronavirus 

Voor meer informatie over het Coronavirus verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19 

We zien je hopelijk snel terug! 

Voor een goed verhaal hoef je de deur niet uit: vanaf vandaag is de ThuisBieb beschikbaar, een app vol e-books voor leden en niet-leden! Wel 100 e-books staan voor je klaar, in allerlei genres. Welk boek ga jij lezen?

De ThuisBieb is in ieder geval open tot en met 10 mei en nu al beschikbaar in de Apple Store en binnenkort ook in Google play. Je kan de app eenvoudig downloaden via www.thuisbieb.nl.

VakantieBieb al eens gebruikt? Dan kan je meteen inloggen!

Let op: Als je de ThuisBieb nieuw downloadt maar wel al eens gebruik hebt gemaakt van de VakantieBieb kun je na installatie kiezen voor inloggen in plaats van registreren. Als je je mailadres invoert, ga je vervolgens automatisch naar de boekenkast.

Met de ThuisBieb app willen de bibliotheken iedereen die thuiszit een hart onder de riem steken én een mooie leeservaring bieden in deze onzekere tijd.

Let op: de komende tijd stonden belastingspreekuren ingepland. De geplande belastingspreekuren gaan in verband met de maatregelen rondom het coronavirus niet door. Ze zullen worden verzet naar een ander tijdstip. Hierover zullen mensen die een afspraak hadden staan persoonlijk worden benaderd zodra er meer bekend is.

Alle afspraken van het spreekuur taal- en digitale vaardigheden zijn verzet naar een datum vanaf 7 april. Je wordt ruim voor de afspraak door onze spreekuurhouder Manon gebeld. Zo kunnen we je toch adviseren en samen bekijken hoe we je kunnen helpen. 

Online taal-, reken- en digitale vaardigheden oefenen

We hebben veel tips verzameld om ook nu thuis te kunnen blijven oefenen met taal, rekenen of je digitale vaardigheden: bibliotheekdeventer.nl/oefenen

Wij werken aan online dienstverlening

Achter de schermen werken wij hard aan het uitbreiden van onze digitale dienstverlening. We hopen je snel op een vernieuwde manier van dienst te zijn en houden je op de hoogte via deze website. 

Al onze taal- en digitale vrijwilligers voorzien wij regelmatig van tips, materialen en tools om op andere manieren in contact te blijven met hun deelnemers. Het is een welkome manier van afleiding én contact houden. Zo zorgen we samen voor elkaar.

Op zoek naar hulp?

Heb je zelf een vraag of ken je iemand die op zoek is naar hulp met taal- of digitale vaardigheden? Mail dan naar . We maken dan een (video)belafspraak.

Maandag 30 maart verschijnt de eerste aflevering van Huisarrest, een tiendelige serie voorleesverhalen over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. De serie wordt geschreven en online voorgelezen door tien bekende kinderboekenschrijvers. De eerste aflevering is van Maren Stoffels; de dag erna wordt het verhaal verder verteld door collega-schrijver Anna van Praag. Andere schrijvers zijn onder anderen Pieter Koolwijk, Marcel van Driel, Sanne Rooseboom en Abdelkader Benali, die tekende voor de ontknoping. Alle schrijvers filmden hun voorleessessie vanuit hun eigen huis. De serie is een raamvertelling, geïnspireerd op de Decamerone van Boccaccio.

Voorleespauze en een e-book

Huisarrest is een initiatief van stichting De Schoolschrijver en KB de nationale bibliotheek om basisscholen te helpen op afstand leesplezier te bieden aan kinderen. De serie laat kinderen thuis genieten van verhalen, naast het huiswerk dat ze moeten doen. Na het voorlezen ook een boekentip. Kinderen die lid zijn van de Bibliotheek kunnen dit e-book direct lenen via de site van de Jeugdbibliotheek. Annemiek Neefjes, directeur De Schoolschrijver: ‘Voor veel kinderen is het erg wennen, ineens lesdagen thuis. Luisteren naar een mooi verhaal van een echte schrijver is dan een heel fijne onderbreking. We hebben bewust gekozen voor een actuele setting. Kinderen herkennen zich in de situatie en zullen ontdekken dat juist verhalen en verbeeldingskracht helpen om met ingewikkelde situaties om te gaan. Met deze serie is de eerste kinder-Decamerone geboren.’

Alle kinderboekenschrijvers die meewerken aan Huisarrest zijn ook Schoolschrijver. Zij maken kinderen op basisscholen enthousiast voor lezen en verhalen schrijven met speciale lesprogramma’s. De deelnemende schrijvers zijn Maren Stoffels, Anna van Praag, Pieter Koolwijk, Sanne Rooseboom, Marcel van Driel, Janny van der Molen, Pim Lammers, Enne Koens, Simon van der Geest en Abdelkader Benali. De afleveringen zijn vanaf maandag 30 maart iedere dag om 14.00 uur te volgen en terug te kijken via www.jeugdbibliotheek.nl/huisarrest.

Meer (voorlees)tips voor thuiszittende kinderen vind je op www.bibliotheekdeventer.nl/kids.

De Gemeente Deventer doet onderzoek naar het gebruik van culturele voorzieningen binnen de gemeente. Door mee te doen aan het onderzoek help je ze met het maken van plannen, het aanpassen van beleid en het nemen van beslissingen. Een mooi moment om je stem te laten horen. Doe je mee? Dat kan nog tot en met 22 maart.

Op www.deventer.nl/onderzoek vind je de complete vragenlijst.

Omdat wij jouw en onze gezondheid belangrijk vinden, houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM. Zo verkleinen we samen de kans op besmetting. We vragen al onze bezoekers hiermee rekening te houden. Mochten er vanuit de overheid of de gemeente Deventer maatregelen komen die het open houden van onze vestigingen raken, dan laten wij dat je zo snel mogelijk weten.

Donderdag 5 maart was de officiële kick-off van pilotproject ‘Leefvaardigheden KonnecteD’, onderdeel van Taal Werkt!. Het project is gericht op zelfredzaamheid door ontwikkeling van taal. We werken hierin samen met KonnecteD en TopTaal. Elf werknemers van KonnecteD doen mee met het project, met als doel hun leefbaarheid te vergroten. Het programma is op maat gesneden; elk van de deelnemers mocht in een persoonlijk gesprek aangeven wat hun leerwens is. Als deze pilot succesvol blijkt, dan krijgt het project een vervolg.

Alle kandidaten hebben Nederlands als moedertaal. Ze hebben allemaal een leerwens op gebied van taal, zoals begrijpend lezen, uitbreiding van hun woordenschat, (beter) leren schrijven, zelfstandig een formulier kunnen invullen, computervaardigheden opdoen etc. Dat is niet alleen noodzakelijk bij het lezen van post of mail, maar ook bij het invullen van formulieren. Eén van de deelnemers vertelt: “Lezen kan ik al wel een beetje, meestal begrijp ik het wel. Maar schrijven wil ik beter leren, dan kan ik ook een boodschappenlijstje maken.” Een andere deelnemer wil graag meer leren over het gebruik van hoofdletters.

De bijeenkomst startte met veel blije gezichten. Hacer Saratli van KonnecteD is erg enthousiast: “Ik vind het heel dapper van onze medewerkers en ik ben blij dat ze mee willen doen aan dit project. Bij Yolan van Laar, docente bij TopTaal, zijn ze zeker in goede handen.” “Ook wij hebben er zin in!”, zegt Patricia Poelmann van de Bibliotheek Deventer. “Het is een mooie samenwerking en voor iedereen spannend omdat het een pilot is. We gaan er een leuk project van maken met de deelnemers!”.

konnected toptaal 61

De docent van TopTaal en vrijwilligers van de bibliotheek gaan de medewerkers van KonnecteD begeleiden. Vanuit KonnecteD is de werkcoach een belangrijke schakel in het proces. Die evalueert samen met de docent en signaleert aandachtspunten vanuit de werkvloer, zodat die meegenomen kunnen worden in de lessen. Twee ochtenden per week is er les, en buiten de lesuren werken de vrijwilligers met de deelnemers aan de opdrachten. Het project duurt 20 weken en daarna volgt een evaluatie. Een belangrijk doel is dat de deelnemers zich verbonden (blijven) voelen met de maatschappij waarvan zij deel uit maken. Zelfredzaamheid is een onmisbaar deel daarvan, daarmee vergroten zij hun leefbaarheid. Maar ook is het belangrijk om aan collega’s te laten zien dat het leuk is om jezelf uit te dagen om jezelf te blijven ontwikkelen. Rien Kooijman, interim-directeur van KonnecteD beaamt dat. “Het is voor iedereen een persoonlijke werkleerroute, iets waar we momenteel veel aandacht voor hebben binnen KonnecteD. Fijn dat er binnen deze pilot zoveel ruimte is voor maatwerk. Namens het MT wil ik aangeven dat we trots zijn op deze medewerkers. We wensen hen heel veel succes en plezier!”

Van 2 maart tot en met 3 juni 2020 is de expositie ‘Kennis binnen handbereik’ te zien in de Bibliotheek Centrum. In de Proosdij zijn een aantal boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek over wetenschap en kennis door de eeuwen heen te zien, zoals boeken over plantenkunde, rekenkunde en vreemde talen.

Deventer is van oudsher een kennisstad waar wetenschap een grote rol speelt. Via de Latijnse school, het Athenaeum Illustre en de Athenaeumbibliotheek bereikten de nieuwste inzichten de stad. De nieuwste kennis op het gebied van wetenschap en techniek was zo binnen handbereik. Tegenwoordig is veel kennis via internet voorhanden, maar lang voordat deze moderne techniek zijn intrede deed, was alle kennis in boeken te vinden.

De expositie is tijdens openingstijden van de Bibliotheek Centrum te bezichtigen. Volg ook het digitale boekenspoor in de bibliotheek aan de Stromarkt en ontdek meer over de collectie van de Athenaeumbibliotheek op beeldschermen in de boekenkasten.

De jaarlijkse boekbandexpositie van de stichting Handboekbinden is vanaf 2 maart 2020 te zien in de hal van de Athenaeumbibliotheek. Vierenzestig boekbinders hebben ‘Van den vos Reynaerde’, het beroemde dierenepos uit de 13de eeuw, op een nieuwe, unieke wijze vormgegeven. Reynaert de vos, rebel van het eerste uur, is een middeleeuws literair icoon dat ons al eeuwen in de ban houdt. Reynaert is een rebel van een speciaal kaliber. Hij is sluw, egoïstisch, leugenachtig, pervers, gewelddadig en sarcastisch. De perfecte antiheld!

De expositie, ‘De Vos Reynaerde te kijk gezet in 64 boekbanden’, laat een bijzondere mix van klassieke en hedendaagse handgebonden boeken zien. Alle boeken hebben dezelfde authentieke inhoud, maar ieder boek heeft een bijzondere met de hand gemaakte boekband. Enkele boeken zijn gebonden op traditioneel middeleeuwse wijze. Er zijn ook meer eigentijdse exemplaren te bekijken die gemaakt zijn met gebruikmaking van hedendaagse materialen en technieken, maar dan met een knipoog naar de middeleeuwen.

Deze 64 handgebonden boeken zijn, naast enkele bijzondere historische exemplaren, van 2 maart tot en met 5 mei 2020 in de Athenaeumbibliotheek tentoongesteld. De expositie is gratis te bezichtigen tijdens openingsuren van de Athenaeumbibliotheek.

Coronavirus: onze vestigingen zijn voorlopig gesloten