Direct naar de inhoud
Resultaten 1 - 10 van 219

Alhoewel de Tweede Kamerverkiezingen nog ver weg zijn, starten wij op maandag 23 november de aanloop naar het Deventer Denkt Mee Festival en vind je op verschillende plekken in de wijken van Deventer opvallende kleurrijke stembussen terug! 

Samen met de gemeente maakt de Bibliotheek Deventer zich zorgen over de groeiende ongelijkheid in de wereld en willen wij graag met de Deventenaren in gesprek over de toekomst van Deventer. Wat is nodig voor een leefbaar en bruisend Deventer, wat vind jij dat er moet gebeuren, waar droom je van?  

helpkokenbanner

Activiteiten

De Democratiefabriek

Democratie is mensenwerk en kan ontdekt en geoefend worden in de Democratiefabriek. Bezoekers worden uitgedaagd om hun kennis van de democratie te vergroten en hun meningen te vormen. De tentoonstelling gaat over grote thema’s als conflicten, macht en democratie maar gaandeweg ontdek je waar het echt om gaat! 

Meer actviteiten volgen binnenkort!

Laat jouw stem horen!

In de komende maanden kan jij van je laten horen! Samen met onze ambassadeur Özcan Akyol vragen we jullie om je stem achter te laten in een stembus of via de webiste. Hoe ziet jouw ideale Deventer eruit over 10 jaar? Meer betaalbare woningen, meer ruimte voor groen of meer aandacht voor cultuur? Vertel het ons! Jouw stem doet er toe, want jouw mening komt terug tijdens het Deventer Denkt Mee Festival op 27 februari 2021 in de Bibliotheek Deventer. 

Een avondvullend programma met o.a. een debat, een talkshow, muziek, comedy en film, mede gepresenteerd en gehost door Özcan Akyol! Houdt de website in de gaten voor meer informatie over het Deventer Denkt Mee Festival! 

Hoe ziet jouw ideale Deventer over 10 jaar eruit?

Meer betaalbare woningen, meer ruimte voor groen of meer aandacht voor cultuur? Vertel het ons! Laat jouw mening hieronder achter.

Jouw mening is belangrijk, want jouw stem komt terug tijdens het DeventerDenkt Mee Festival op 27 februari 2021 in de Bibliotheek Deventer.

Lees tijdschriften vanaf nu ook op je telefoon of tablet. Van AutoWeek tot Yoga Magazine.

Als lid van de Bibliotheek kan jij in De TijdschriftenBieb app 16 verschillende tijdschriften gratis lezen. Na het inloggen kun je de tijdschriften direct lezen of eerst een preview bekijken. Het tijdschrift op een ander moment offline lezen? Dat kan! Het is in de TijdschriftenBieb mogelijk om jouw favoriete tijdschrift te downloaden en te bewaren voor een later moment!

De app wordt tijdelijk aangeboden om te bekijken of tijdschriften onderdeel moeten gaan uitmaken van het aanbod van de online Bibliotheek. 

Online Bibliotheek

De TijdschriftenBieb is een dienst van de online Bibliotheek, waar bibliotheekleden naast de tijdschriften een keuze hebben uit ruim 30.000 e-books en luisterboeken. De collectie is breed, gevarieerd en verrassend. Van thrillers tot romans, van informatieve boeken tot kinderboeken. Elke maand wordt het aanbod met populaire titels, klassiekers en bijzondere uitgaven.

De app beschikbaar in de App Store en in Google Play. Bibliotheekleden kunnen zoveel tijdschriften lezen als ze willen. De KB, de nationale bibliotheek van Nederland, test samen met de bibliotheken of tijdschriften onderdeel moeten gaan uitmaken van het aanbod van de online Bibliotheek. Daarom wordt de TijdschriftenBieb tijdelijk aangeboden. Gedurende 2021 wordt geëvalueerd of ermee wordt doorgegaan.

Meer informatie en downloaden

Met de landelijke Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. MIMIK en de Bibliotheek Deventer organiseren voorafgaand aan de Poëzieweek 2021 in Nederland en Vlaanderen opnieuw een gedichtenwedstrijd. Thema dit jaar is “samen".

We leven in tijden van grote verschillen, het eigen gelijk, de een tegen de ander. Tegelijk is er ook saamhorigheid en zijn er verbindende initiatieven van onder uit, wereldwijd. Digitaal of op straat, stil of luidkeels, rond grote thema’s of kleinere, lokale projecten. En dat willen we in de kijker zetten met het thema ‘samen’. We vieren het samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven. Want samen kunnen we veel. Vanuit de eigenheid en het anders zijn van ieder individu. Niet samensmélten dus, maar bruggen bouwen. Tegen individualisme en voor inclusie. Poëzie is al lang niet meer voorbehouden aan de dichter in de eenzame zolderkamer. Dichters vinden elkaar via festivals en digitale fora. Ze nemen een standpunt in, engageren zich. Denk maar aan De Eenzame Uitvaart, de Klimaatdichters, de Partij voor de Poëzie… Hun woorden rijgen zich aaneen en vormen een levensader die pulseert en het hart vormt van onze samenleving. Ze verbinden en voeden ons, inspireren en brengen samen.

Voel jij je geinspireerd door het thema 'samen'? En ben je ouder dan 14 jaar en woon je in de gemeente Deventer of binnen een straal van 20 kilometer hiervan? Doe dan mee en stuur vóór 9 januari 2021 je gedicht in! Dat kan via het wedstrijdformulier hieronder.  

De voorwaarden

 • Er mag per persoon maximaal één gedicht in worden gezonden.
 • Het ingezonden gedicht mag niet eerder digitaal of schriftelijk gepubliceerd zijn geweest.
 • Het gedicht moet aansluiten bij het thema "Samen". 
 • De maximale lengte van het gedicht is 30 regels.
 • Deelnemen kan wanneer je woonachtig bent in de gemeente Deventer of binnen een straal van 20 kilometer hiervan en ouder bent dan 14 jaar.
 • Inzendingen kunnen worden ingestuurd tot en met uiterlijk 8 januari 2021.

Inleveren

We ontvangen deelnemende gedichten bij voorkeur digitaal. Je kunt je inzending eenvoudig insturen via het wedstrijdformulier hieronder. Lukt dat niet, stuur het dan per post naar de Bibliotheek (Stromarkt 18, 7411 PK Deventer) o.v.v. Inzending Gedichtendag 2021. Vergeet niet zowel in je e-mail als per post de contactgegevens bij te voegen!

Winnen

De jury nomineert in totaal 8 gedichten. Genomineerden wordt gevraagd hun gedicht voor te dragen tijdens de dichtersavond op donderdag 28 januari 2021 in theater MIMIK. Aansluitend worden de winnaars bekend gemaakt. 

De 1e prijs is € 100,- en wordt aangeboden door de Bibliotheek Deventer. 
De 2e en 3e prijs worden beschikbaar gesteld door Boekhandel Praamstra en De Inktpot.

De winnende gedichten worden geplaatst op de websites en Facebookpagina’s van de Bibliotheek Deventer en MIMIK.

 Wil je graag meer informatie over de gedichtenwedstrijd? Mail ons!

Poëziespreekuur

Wil je graag wat feedback op je gedicht voordat je het inlevert? Dat kan! Op 12 december, van 14.00 tot 16.00 uur, zit schrijfdocent Anje Gnodde klaar om er samen met jou naar te kijken tijdens het Poëziespreekuur. Lees meer in onze agenda.

Gedichtenwedstrijd 2021

Om deel te kunnen nemen aan de Gedichtenwedstrijd 2021 kun je onderstaand formulier gebruiken. Voor een goede afhandeling is het belangrijk dat je alle gegevens invult. 

Vergeet niet in het tekstdocument je naam bij je gedicht te zetten. Uiteraard wordt deze verwijderd voordat de jury aan de slag gaat.

Let op: je gedicht insturen kan tot en met 8 januari 2021.

 

 

Goed nieuws! Tijdens de persconferentie gisteren werd duidelijk dat de maatregelen van 3 november weer worden versoepeld. Dat betekent dat het al vanaf morgen weer mogelijk is om zonder afspraak naar de bibliotheek te gaan voor het uitzoeken of inleveren van materialen. Ook activiteiten in de bibliotheek zullen naar aanleiding van de versoepelingen weer langzaam worden opgestart en je kan weer komen werken en studeren. Kom je snel een keertje langs? Alle informatie over onze bibliotheek en het coronavirus vind je op www.bibliotheekdeventer.nl/corona.

Bibliotheek weer open vanaf 19 november

Vanaf morgen kan je jouw favoriete bibliotheekvestiging weer op de normale tijden bezoeken. Alle reguliere openingstijden vind je op onze website. Wij vragen iedereen die een bezoek wil brengen aan de bibliotheek om anderhalve meter afstand te bewaren van andere bezoekers en van medewerkers van de bibliotheek. Ben je 13 jaar of ouder, draag dan een mondkapje tijdens je bezoek. Zo houden we de bibliotheek een fijne en veilige plek voor iedereen. Ook basismaatregelen blijven erg belangrijk: kom niet als je klachten hebt, houd afstand en was je handen regelmatig. Al onze afspraken voor een veilig verblijf vind je hier.

Lezen, werken en studeren in de bieb kan weer!

We weten dat velen van jullie er op zaten te wachten en ook hier hebben we goed nieuws: lezen, werken en studeren in de bibliotheek kan vanaf morgen ook weer! We hebben coronaproof werk- en zitplekken voor je klaarstaan, waar je veilig aan de slag kunt. 

Activiteiten langzaam opgestart 

Ook de activiteiten van de bibliotheek worden langzaam weer opgestart. Wil je naar een activiteit, dan vragen we je je plek vooraf via de website te reserveren en tijdens de activiteit zoveel mogelijk op de jou toegewezen plek te blijven zitten. Hier lees je alles over het coronaproof bijwonen van activiteiten.

Eten en drinken afhalen

Oscar en Koek en Boek zijn helaas gesloten. Wél kun je er vanaf morgen weer wat te drinken of wat kleins te eten afhalen. Actuele informatie over Oscar vind je via Instagram. Koek en Boek in Keizerslanden is open tijdens de openingsuren van deze vestiging.

Bedankt!

Wij willen iedereen heel erg bedanken voor de steun en het begrip tijdens de afgelopen periode. Ondanks de uitzonderlijke situatie waarin we zitten, hebben de medewerkers van de bibliotheek de afgelopen tijd op verschillende manieren heel veel waardering mogen ontvangen, en daar zijn we enorm dankbaar voor. We zijn ontzettend blij dat we er ondanks alles toch voor jullie konden zijn. Soms was dat telefonisch, soms online en gelukkig vaak genoeg ook op locatie in de vestigingen van de bibliotheek. We hopen dat jullie ons ook in de toekomst blijven opzoeken met al jullie vragen, opmerkingen en verzoeken!

Recent verscheen het boek 25 markante Deventenaren: bijzondere verhalen over inspirerende mensen. Verschillende auteurs nemen je mee in het verhaal van ‘gewone’, kleurrijke inwoners die in de gemeente Deventer wereldberoemd zijn. Allen hebben door hun karakter, een bijzonder talent of hun originaliteit de identiteit van de stad en haar omgeving mede vormgegeven. Met het boek viert de Historische Vereniging Deventer haar 9e lustrum.

Annie Timmenga: het gaat om de bibliotheek

Een van de geportretteerden is Annie Timmenga, directeur van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek Deventer van 1942 tot 1978. Een periode waarin het openbaar bibliotheekwerk in Nederland een sterke ontwikkeling doormaakte waar AT, zoals Annie Timmenga in de wandeling genoemd werd, een groot aandeel in heeft gehad. Het ontwerpen van een indelingsschema voor de bibliotheek zodat alle informatie op eenzelfde wijze toegankelijk kon worden gemaakt, de start van een vakbibliotheek voor het plaatselijke bedrijfsleven, het professionaliseren van de opleiding van bibliothecarissen: in al deze ontwikkelingen is de hand van AT te (h)erkennen. Hoogtepunt van haar carrière was de opening van de nieuwe Bibliotheek aan de Brink in 1964, een open boekerij die door haar architectuur lange tijd als voorbeeld is gezien in bibliotheekland.

Een kleurrijk persoon was ze! Terecht dat ze een plek heeft gekregen in deze groep van 25 markante Deventenaren. En mooi dat er een bijzondere periode in de historie van onze prachtige bibliotheek te boek is gesteld. 

Zie, ginds komt de stoomboot...

De tijd vliegt, want het is inmiddels alweer de dag dat Sinterklaas aankomt in Nederland! Het gaat dit jaar net even iets anders dan altijd, want ook de Sint moet op anderhalve meter blijven dit jaar! 

Kookboeken: om je vingers bij af te likken.

De hele maand november viert de Bibliotheek Deventer Kookboekenmaand. Veel kookboeken worden mooi uitgegeven, met foto’s van gerechten, verhalen over eet- en restaurantcultuur, sfeerbeelden en illustraties. Of je nou gek bent van de Noord-Europese of de Aziatische keuken en of je nou houdt van vlees, vis, vega(n) eten of bakken, in de bibliotheek vind je altijd inspiratie

Wat gebeurt er in de Bibliotheek tijdens de Kookboeken maand?

Kookboeken vind je in deze periode op de speciaal daarvoor ingerichte presentatietafels in alle vestigingen. In de Kookboekenmaand organiseert de Bibliotheek Deventer samen met inwoners en partijen in Deventer activiteiten rond koken, proeven en kookboeken. Welke activiteiten er plaats vinden lees je hier.

Wie heeft er volgens jou echt een kookboek nodig? Nomineer en win!

helpkokenbanner

In de Kookboekenmaand organiseert de Bibliotheek Deventer ook een wedstrijd ‘Wie heeft er volgens jou echt een kookboek nodig?’ Wie in je omgeving maakt alleen misbaksels of smakeloze pastaschotels? Laat het de bibliotheek weten! Nomineer je moeder, vader, oma, huisgenoot of partner en geef aan waarom hij of zij echt een kookboek nodig heeft. Een jury onder leiding van een Deventer topkok zal op zaterdag 28 november de 3 leukste en meest originele nominaties belonen met een bijzonder kookboek.

Stuur je nominatie in een verhaal, gedicht, lied, filmpje of in een andere vorm naar . Nomineren kan tot en met zondag 22 november.

Het grote Bibliotheek kookboek! Stuur je eigen recept in.

bannerrecept

Iedereen kent het wel, jij hebt dat ene recept waar je snel naar grijpt als mensen bij je komen eten, dat je leuk vind om klaar te maken of waar mensen naar vragen of jij dat wil klaarmaken als zij komen eten bij jou! De feestdagen zien er dit jaar net iets anders uit dan anders, laten we er samen alsnog een mooie december maand van maken en zorgen dat er heerlijk eten op tafel staat! 

Wij roepen alle beginnende koks, culinaire toptalenten, en taartenbakkers op om jouw favoriete recept te delen met ons en andere bezoekers van de Bibliotheek! Laat jouw favoriete recept achter en krijg een plekje in het het grote Bibliotheek kookboek! Dit kookboek wordt in december online gezet zodat iedereen kan genieten van een mooi kookboek wat door jullie gemaakt is! Vul het onderstaande formulier in, dit kan tot 2 december, wij kunnen niet wachten op al jullie mooie recepten!

Lever met dit formulier je recept in 

Om je recept in het Grote Bibliotheek Receptenboek te krijgen, kun je onderstaand formulier gebruiken. We vragen je alle gegevens in te vullen. Wil je anoniem meedoen, dan kan je een schuilnaam invullen bij het vakje naam.

In de bijlage kan je eventueel ook een foto van je recept kwijt: we vragen je hier alleen jouw eigen foto's aan te leveren in verband met het auteursrecht.

Het boek Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel, onder redactie van Suzan Folkerts (conservator Athenaeumbibliotheek) en Garrelt Verhoeven (ex-directeur Deventer Verhaal), heeft de titel 'Overijssels boek van het Jaar' in de categorie non-fictie in de wacht gesleept. Het boek verscheen eind 2018 bij Walburg Pers ter gelegenheid van de gelijknamige dubbeltentoonstelling als afsluiting van de viering van 1250 jaar Deventer en het 100-jarig bestaan van de Bibliotheek Deventer. 

Uit het juryrapport: 'Deventer boekenstad' benut de mogelijkheden van het medium boek volop. Het is een boek om door te bladeren en de prachtige visuele vormgeving van oude handschriften en druksels te bewonderen en om te lezen. Specialisten bieden een chronologisch overzicht van de ontwikkeling van Deventer als boekenstad tot op de dag van vandaag. En elk hoofdstuk biedt kaderteksten die dieper ingaan op een aspect uit deze geschiedenis. De lezer kan eruit halen wat hij wil: algemeen historisch inzicht, specialistische kennis of leuke anekdotes. Deventer boekenstad doet absoluut recht aan de status van Deventer als boekenstad.

De winnaars werden op 4 november jl. bekendgemaakt tijdens een online event. Nicole Harmsen won in de categorie fictie met het boek De Rusluie. Het was de elfde uitreiking van de prijs Overijssels Boek van het Jaar, georganiseerd door Rijnbrink en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

 

Tijdens de persconferentie van 3 november kondigde de overheid aan dat alle bibliotheken in Nederland voorlopig hun deuren moeten sluiten voor korte bezoeken, activiteiten werken en studeren. Natuurlijk willen we dat iedereen, zeker in deze tijd, gewoon boeken kan blijven lezen ter ontspanning. Daarom roepen we een oude dienst nieuw leven in: de afhaalbieb is terug.

Afhaal bieb voor reserveringen: hoe werkt het?

Via onze app of website kun je boeken uitzoeken en vervolgens reserveren. Als deze aanvraag bij ons binnen is, gaan we aan het werk om het je boeken klaar te leggen op de door jou gekozen vestiging. Na de bevestigingsmail dat we je boeken of films hebben klaargelegd, kun je ze ophalen. Check voordat je thuis vertrekt de actuele openingstijden van je vestiging. Die kunnen de komende tijd tussentijds veranderen. 

Vind je online reserveren moeilijk? Neem dan telefonisch contact met ons op, we helpen je graag!

Op de volgende vestigingen kan je op dit moment boeken reserveren en ophalen: 

 • Centrum
 • Colmschate
 • Keizerslanden
 • Bathmen
 • Schalkhaar
 • Diepenveen
 • Lettele

Let op: op dit moment is het voor ons nog niet mogelijk om alle boeken uit onze collectie meteen te leveren. Dit heeft onder andere te maken met nog geldende regelingen rondom het beperken van verplaatsingen. Kom daarom alleen naar de afhaalbieb wanneer je een bevestiging hebt gehad dat het materiaal daar voor je klaarligt.

Reserveringen afhalen: veiligheid staat voorop

Je gereserveerde boeken staan voor je klaar in een papieren tas. We vragen je om je aan de volgende afspraken te houden:

 • Kom niet naar de bibliotheek met klachten
 • Kom alleen
 • Draag in de bibliotheek een mondkapje
 • Houd afstand
 • Volg de aangegeven routes binnen de bibliotheek
 • Volg instructies van onze medewerkers op

Zo houden we de bibliotheek een veilige plek voor iedereen.

Boeken inleveren: alleen bij ophalen van een reservering

In deze fase kun je alleen boeken inleveren als je een reservering die voor je klaar staat op komt halen. Alle media die tussen 5 en 18 november ingeleverd zouden moeten worden zijn door ons automatisch met 3 weken verlengd. Je hoeft je dus nog steeds geen zorgen te maken over een boete.

Meer informatie

Op www.bibliotheekdeventer.nl/afhaalbieb vind je onze actuele openingstijden per vestiging, meer informatie over de afhaalbieb en (boeken)tips.

Van 1 tot en met 30 november is Nederland leest 2020 een jaarlijks terugkerend evenement met dit jaar het thema:  "Kleine geschiedenis, grote verhalen". Duik in de geschiedenis van je eigen familie, stad of streek met behulp van de Bibliotheek!