Dementheek Bathmen

De Dementheek is een speciale kast in Bibliotheek Bathmen met materiaal voor mensen met dementie, geheugenproblemen en niet aangeboren hersenletsel en direct betrokkenen: partners, familie, vrienden, mantelzorgers, zorgprofessionals en vrijwilligers.

De collectie bestaat uit folders, boeken (romans, informatieve boeken, kinderboeken), activerings spellen, puzzels en enkele hulpmiddelen. De spellen en puzzels kunnen worden ingezet om op een leuke manier te communiceren met mensen met dementie en geheugenproblemen en zijn vaak gericht op het ophalen van herinneringen.

Dementie

Een op de vijf mensen krijgt te maken met een vorm van dementie. Vorig jaar telde de gemeente Deventer 1.600 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal in 2030 is opgelopen naar meer dan 2.100 mensen. Steeds meer mensen krijgen dus direct of indirect met deze problematiek te maken. Informatie voor en over mensen met dementie en geheugenproblemen is daarom van groot belang. De Dementheek Bathmen voorziet met haar zeer diverse materiaal in een groeiende behoefte.

Lidmaatschap

De dementheekcollectie is beschikbaar voor alle bibliotheekleden. Voor mensen die geen lid van de bibliotheek zijn, maar wel gebruik willen maken van de dementheek is er een speciale pas. Hiervoor gelden andere voorwaarden en een andere tariefstelling. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Openingstijden

Dementheek Bathmen is gevestigd in de Bibliotheek Bathmen aan de Schooltstraat 25. De openingstijden zijn:

Maandag en dinsdag: 13.30 - 17.30 uur
Woensdag t/m vrijdag: 09.30 - 17.30 uur
Zaterdag: 09.30 - 16.00 uur

De spel-, en activeringsmaterialen en de hulpmiddelen zijn alleen te lenen en in te leveren in Bibliotheek Bathmen op maandag t/m vrijdag van 13.30-16.30 uur en op zaterdag van 10.00-13.00 uur.

De spel-, en activeringsmaterialen en de hulpmiddelen zijn alleen te lenen in Bibliotheek Bathmen op maandag t/m vrijdag van 13.30-16.30 uur en op zaterdag van 10.00-13.00 uur. Er is een medewerker van de Bibliotheek aanwezig die hierbij kan helpen. De spel-, en activeringsmaterialen en de hulpmiddelen uit de Dementheekcollectie kunnen niet worden gereserveerd, de boeken en films wel.

Dementievriendelijke bibliotheek

Medewerkers van Bibliotheek Bathmen, Wereldwinkel Bathmen en Gemeenteloket Bathmen hebben in 2019 een dementievriendelijk training gevolgd bij Dementievriendelijk Bathmen.

Foto Dementievriendelijk training 2019

Dementievriendelijk training 2019

Samenwerking

Dementheek Bathmen is resultaat van een samenwerking tussen Dementievriendelijk Bathmen, Woon-, Zorg-, en Dienstencentrum ’t Dijkhuis en Bibliotheek Deventer en is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Rabobank.

Relevante organisaties en meer informatie

Dementievriendelijk Bathmen

Alzheimercafé Deventer