Lasersnijder

Op het Innovatieplein in de Bibliotheek Centrum staat een lasersnijder. Wat kun je daarmee doen?

De lasersnijder is een apparaat dat met een sterke laserstraal door materiaal heen brandt (snijden) of een laagje wegbrandt (graveren). Met een lasersnijder kun je heel precies werken en materialen bewerken zoals hout, steen, kunststof, glas, textiel, karton en leer. In de Bibliotheek Deventer werken we met hout en karton.

Ontwerp maken

Je kunt je eigen ontwerp uitsnijden of graveren. De lasersnijder werkt met een vector bestand. Voor het ontwerp kun je een .dxf bestand maken met het gratis programma Inkscape. Andere ‘vector-gebaseerde’ programma’s zoals Illustrator, zijn ook geschikt.

Praktische informatie

Zelf uitproberen en iets moois laseren? Kom langs tijdens het Open Lab. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden. Voordat je met de lasersnijder aan het werk gaat, moet deze op de juiste manier worden ingesteld. Vrijwilligers helpen je hierbij graag tijdens het Open Lab.

De lasersnijder kan afmetingen aan van maximaal 30 x 50 cm. Afhankelijk van het materiaal snijdt de machine tot 0.8 mm dikte. Heb je ander materiaal dan hout of karton, neem dit dan mee. De vrijwilliger kan dan bekijken of het bruikbaar is. De tarieven vind je hier.

Ook interessant

Op het Innovatieplein staan ook een vinylplotter, 3D-printer en 3D-scanners om te gebruiken.

En er vinden veel leuke activiteiten plaats. Kijk daarvoor in de agenda.