Missie

De Bibliotheek Deventer is een eigentijdse, enthousiaste bibliotheek die midden in de samenleving staat. We hebben een groot sociaal hart. Wij maken ons sterk voor de ontwikkeling van álle Deventenaren. Dit doen wij niet alleen door boeken en kennis uit te wisselen, maar ook door ontmoeting en inspiratie te bieden voor burgers en organisaties. De Bibliotheek Deventer is een veelzijdige openbare en gastvrije plek waar mensen en ideeën samenkomen. Wij zijn een marktplaats voor kennis en inspiratie.

Visie

De Bibliotheek Deventer gelooft erin dat kennis en informatie voor iedereen toegankelijk moet zijn en in vrijheid kan worden gedeeld. Kennis van, voor en door mensen, waardoor iedereen zich op eigen wijze kan ontwikkelen.

De Bibliotheek Deventer is geworteld in de lokale samenleving. We doen het samen. We leren van elkaar. Daarom willen wij van de bibliotheek de ideale omgeving maken om stadsgenoten te ontmoeten, de collectie te raadplegen, kennis te delen en samen te genieten van cultuuruitingen. Een uitnodigende plek waar mensen aandacht kunnen hebben voor elkaars denken en doen en voor wat er leeft in Deventer. Mensen voelen zich verbonden met de bibliotheek. Wij bewegen mee met ontwikkelingen in de maatschappij, net als onze collecties.

Wij zijn onlosmakelijk verbonden met Deventer Boekenstad, omdat wij geloven in de kracht van boeken en het plezier in lezen.

Kernwaarden

Dit zijn de gedeelde waarden van de Bibliotheek Deventer. Bij alles wat we doen, zijn deze waarden leidend. Dit is onze motor. Hier staan we voor. Je mag ons hierop aanspreken.

  • Nieuwsgierig: wij verdiepen ons in de ander, we verwonderen ons en stellen vragen. Zo gaan we voorbij de gebaande paden en komen we verder.
  • Lef: wij durven als organisatie onze nek uit te steken, we stellen kwesties aan de orde die spelen in de samenleving, in Deventer. We zijn een lerende organisatie. Wij durven te experimenteren en proberen regelmatig nieuwe dingen uit. Om beter te worden. Wij staan open voor feedback en zijn niet bang voor reflectie op eigen handelen.
  • Gastvrij: iedereen is welkom bij de Bibliotheek Deventer. Je wordt gezien en welkom geheten. Je voelt je thuis in de bibliotheek. We behandelen je met respect en helpen je verder als je wilt. Gewoon lekker rondsnuffelen of ontspannen kan ook. Zonder een verplicht kopje koffie of thee. Verlies je tussen onze boeken of fijne stilteplekken. Het is joúw bibliotheek.
  • Kennis van zaken: kennis is er om gedeeld te worden. Je kan bij ons kennis opdoen, delen en maken. Kennis zit niet alleen in boeken, computers en 3D-printers maar ook in mensen. De Bibliotheek Deventer biedt een werkplaats om die kennis te delen, om elkaar te inspireren en als je wilt samen met anderen een volgende stap te maken. We leren met en van elkaar.