Expositie Family Portraits

Door Rijnbrink/ Stichting Movement on the ground.

Family Portraits is een reizende en mobiele foto-expositie vanuit de Amerikaanse stichting Movement on the ground. De foto's zijn gemaakt door de Amerikaanse fotograaf Joey. Op de foto’s staan vluchtelingenfamilies uit de kampen Moria en Kora Tepe op Lesbos.

De families zijn over het algemeen afkomstig uit Afghanistan, maar er zijn ook families uit Sudan en Somalië. Bijna allemaal zijn het politieke vluchtelingen. De meeste families zijn al vijf of zes jaar op de vlucht, voordat zij Lesbos bereiken. Als zij eenmaal hier zijn, gaat het vaak niet meer over de zoektocht naar een beter leven in Europa, maar gaat het om leven of dood. Inmiddels zijn de meeste gefotografeerde gezinnen in Duitsland, vaak nog zonder officiële documenten.

Movement on the Ground werkt op innovatieve manieren aan het vluchtelingenprobleem in o.a. Lesbos. Dit doen zij door allerlei projecten die helpen om awareness te creëren en de vluchtelingen een menswaardiger bestaan te geven. Eén van die projecten is het fotoproject ‘Family Portraits’ van internationale fotografe Joey O’Loughlin, die gezinsfoto`s maakt van vluchtelingen.

De foto’s zijn door fotograaf Joey gemaakt tussen 2017 en 2019. Hierbij heeft zij geen gebruik gemaakt van extra aankleding. Enkel de familie staat op de foto op een manier hoe de familie dat wil. Deze bijzondere foto`s zijn al geëxposeerd in Athene en gaan vanaf november 2022 rondreizen door bibliotheken in Nederland.

Samen met Movement on the Ground en Joey O`Loughlin maakt Rijnbrink het mogelijk dat de expositie langs een aantal Nederlandse bibliotheken reist. Naast deze mobiele expositie draagt iedere deelnemende bibliotheek bij met een randprogramma. De expositie en de randprogrammering passen uitstekend bij de bibliotheek als huiskamer van de stad, plek voor debat en ontmoeting.

De insteek van het programma is: Wanneer voel jij je thuis? En wat kunnen wij doen om andere zich thuis te laten voelen. Rondom deze kenvraag wordt de expositie voorzien van foto’s en de bijbehorende verhalen.

Doel van de tentoonstelling is om bezoekers bewust te maken van de impact van vluchten. Er wordt niet gewezen op het negatieve aspect, maar juist op de positieve kanten van de familieportretten. Door de vluchtelingen zo normaal mogelijk neer te zetten, proberen de foto’s te laten zien dat deze families niet anders zijn dan wij.

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door VSB-fonds

Waar en wanneer?

Van vrijdag 5 november t/m maandag 29 november in de Bibliotheek Centrum - Marktplein en Podium. De expositie is tijdens de openingstijden van de Bibliotheek (maandag t/m zaterdag) gratis te bezichtigen. Klik hier voor de meest actuele openingstijden van de Bibliotheek Centrum.