Blog Alice: Waar de spot stopt, begint de dictatuur

Gisteren keek ik naar de online uitzending van de herdenking van Kamp Amersfoort. Het kamp is op 19 april 1945 door de Duitse autoriteiten overgedragen aan het Rode Kruis. Ieder jaar is er op het terrein van Kamp Amersfoort een herdenking.

Afgezien van de herdenkingen tijdens corona komen er ieder jaar weer meer mensen naar de herdenking, oud en jong. Dit jaar is een bijzonder jaar omdat het nieuwe, ondergrondse, museum geopend werd. Zonder publiek, maar met een broze, maar geestelijk vitale oud-gevangene van 97 jaar, Arie van Houwelinge en minister president Mark Rutte. De stadsdichter Jacques de Waart droeg zijn gedicht ‘Vrijheid’ voor. Een gedicht met zinnen over vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloof, vrijheid om te houden van wie je wil, vrijheid om hier een toekomst te beginnen als dat in je eigen land onmogelijk wordt gemaakt, democratie met waardigheid, oog voor minderheden, individuele verantwoordelijkheid en menselijke maat.

Vrijheid is zo’n vertrouwd woord, maar wat betekent vrijheid voor jou persoonlijk? En wat betekent dit voor mij? Voel ik me nu in mijn vrijheid belemmerd door de maatregelen als gevolg van de coronacrisis? Ik vind dat een groot woord zeker in vergelijking met de vrijheid die herdacht en gevierd wordt in relatie tot de Tweede Wereldoorlog.

Bij het zien van een documentaire over de situatie in Irak voor, tijdens en na het vertrek van de Amerikanen, of de berichtgeving over het lot van vrouwen na het vertrek van de troepen uit Afghanistan, kan ik dan spreken over vrijheidsbeperkingen?

Mijn antwoord is, ja! Altijd en overal in iedere generatie moet je kunnen spreken over vrijheid. Juist omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Over vrijheid moet je blijven lezen, je laten informeren, leren. Je moet kritiek kunnen leveren, de dialoog kunnen aangaan, van mening verschillen, van mening veranderen. Zoals Jacques de Waart dicht: Laat ons discussiëren, argumenteren, mis-interpreteren, persifleren, spotprenten publiceren, humor ook creëren, dat zal je leren relativeren. Waar de spot stopt begint de dictatuur.

Ik eindig met de woorden waarmee Mark Rutte de opening van het nieuwe museum Kamp Amersfoort opende: “bezoek dit indrukwekkende monument, om te eren, om te leren, om te reflecteren.”

Alice van Diepen

Mijn reactie: