Luisterboeken over WOII in de LuisterBieb

De volgende WO2-gerelateerde aanraders staan voor je klaar in de LuisterBieb (boeken in het groen zijn ook beschikbaar voor niet-leden): 

(heb je de LuisterBieb nog niet op jouw device staan? Download hem hier!)

 

Alexijevitsj, Svetlana | De oorlog heeft geen vrouwengezicht

Verhalen van Russische vrouwen die dienden in het Rode Leger gedurende de Tweede Wereldoorlog in Rusland (1941-1945).

Amersfoort, Herman | De Tweede Wereldoorlog in Nederland - deel 1: De Duitse inval in de meidagen van 1940.

6 tophistorici geven een nieuw en verhelderend beeld van de cruciale personen, gebeurtenissen en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Deel 1 van 6 hoorcolleges. 

Blom, Hans | De Tweede Wereldoorlog in Nederland - deel 6: De bevrijding en 'de oorlog na de oorlog'

6 tophistorici geven een nieuw en verhelderend beeld van de cruciale personen, gebeurtenissen en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Deel 6 van 6 hoorcolleges. 

Boom, Bart van der | Was de holocaust een vooropgezet plan?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er in totaal 6 miljoen joden vermoord. Maar wanneer werd dit gruwelijke plan precies gevat? En was dit te voorzien? Historicus Bart van der Boom van Universiteit Leiden beantwoordt in deze podcast de vraag of de holocaust een vooropgezet plan was.

Brokken, Jan | De vergelding

Wie legde op 10 oktober 1944 in Rhoon, onder de rook van Rotterdam, een onder stroom staande elektriciteitsdraad over de weg, waardoor een Duitse soldaat gedood werd?

Rudolf Vrba | Ik ontsnapte uit Auschwitz

Waar gebeurd relaas van de Slowaak Rudolph Vrba. Zijn verhaal is meeslepend geschreven, maar is tegelijkertijd confronterend en indringend. Het leest als een roman, maar er is niets fictief aan zijn beschrijving van het kampleven, het systeem achter de massamoorden, zijn gevangenschap en ontsnapping. Incusief zeven bijlagen, waaronder de originele Auschwitz-Protocollen. Hiermee waarschuwde Vrba de geallieerden onder andere voor de aanstaande deportatie van Hongaarse Joden.

Costeloe, Diney | Familie op de vlucht

Duitsland, 1937: als Kurt en Ruth Friedman gescheiden worden, staat Ruth alleen voor de zorg van hun vier kinderen in een land waar het voor hen streeds onveiliger wordt. Beiden doen er alles aan het gezin te herenigen.

Escobar, Mario | Het schooltje van Auschwitz

Een Duitse vrouw, die gedwongen als verpleegster in Auschwitz werkt, krijgt de kans om daar een schooltje te beginnen.

Harris, Robert | München 1938

September 1938. Hugh Legat maakt carrière bij de Britse diplomatieke dienst; hij werkt op 10 Downing Street als privésecretaris voor premier Neville Chamberlain. In een laatste poging om de wereldvrede te redden, vliegen de Britten naar München om daar tijdens een cruciale conferentie te onderhandelen met Hitler, Mussolini en de Franse premier Daladier. Tien jaar daarvoor was Hugh tijdens zijn studie in Oxford goed bevriend met een jonge Duitser. Hugh weet niet dat Paul von Hartmann tegenwoordig voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn werkt en dat hij in het diepste geheim lid is van het verzet tegen Hitler. Hugh en Paul hebben al jaren geen contact gehad, maar in de volgende vier dagen zullen hun levens elkaar kruisen, met dramatische gevolgen voor de toekomst van Europa.

Houwink ten Cate, Johannes | De Tweede Wereldoorlog in Nederland - deel 4: De Jodenvervolging

6 tophistorici geven een nieuw en verhelderend beeld van de cruciale personen, gebeurtenissen en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Deel 4 van 6 hoorcolleges.  

Hunter, Georgia | Wij waren de gelukkigen

Aangrijpende roman over een Pools-Joodse familie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Iperen, Roxane van | 't Hooge Nest

Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

Klemann, Hein | De Tweede Wereldoorlog in Nederland - deel 3: De Nederlandse economie in oorlogstijd

6 tophistorici geven een nieuw en verhelderend beeld van de cruciale personen, gebeurtenissen en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Deel 3 van 6 hoorcolleges. 

Knottnerus, George | 10 mei 1940

10 mei 1940. Het belooft een stralende lentedag te worden. Maar dan, in de prille ochtend… komen de moffen. Net als de rest van Nederland worden de hoofdpersonen van dit boek in de Achterhoek en Rotterdam overdonderd door het plotselinge geweld van Duitse bommenwerpers. 

Kok, Auke | Vrolijke, zwarte maandag

Het verhaal van de beschieting op de Dam in mei 1945. 

Maarsen, Jacqueline van | Ik heet Anne, zei ze

Het onthutsende verhaal van een meisje wier vader een joodse Nederlander was en de moeder een katholieke Francaise, haar wederwaardigheden in de oorlog, en haar vriendschap met Anne Frank, die haar leven diepgaand zou beinvloeden.

Romijn, Peter | De Tweede Wereldoorlog in Nederland - deel 2: Het bestuur tijdens de bezetting

6 tophistorici geven een nieuw en verhelderend beeld van de cruciale personen, gebeurtenissen en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Deel 2 van 6 hoorcolleges. 

Rosenhart, Eline | Ik zal verborgen zijn

Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeit een jonge Joodse vrouw uit tot een heldin die haar leven waagt om haar volk te redden Hadassah is twaalf wanneer ze met haar Joodse familie in de Kristallnacht van Hamburg naar Amsterdam vlucht. Wanneer de nazi's een paar jaar later Nederland bereiken, duiken haar ouders en zusje onder, maar Hadassah sluit zich aan bij het verzet. Door steeds van identiteit te wisselen weet ze zich te redden, tot ze wordt verraden en in een kamp belandt. Maar zelfs na de bevrijding is haar strijd nog niet gestreden: samen met honderden andere Joden reist ze per boot naar Israël om gezamenlijk hun nieuwe land op te bouwen. Parallel aan het verhaal van Hadassah wordt het verhaal verteld van haar naamgenote, die leefde in de tijd van het Perzische rijk. Ook zij werd meegesleurd in een reeks gebeurtenissen die ze nooit had kunnen voorzien en waagde uiteindelijk haar leven om haar volk te redden. 'Indrukwekkend en ontroerend! 

Rossem, Maarten van | 65 jaar vrijheid
Rossem, Maarten van | Hitler

Rossem, Maarten van | Kunnen we leren van het verleden?
Rossem, Maarten van | Tweede Wereldoorlog

Colleges over oorlog en vrijheid van historicus Maarten van Rossum.

Schellekens, Mark | Nederland en de Jodenvervolging (g)

Wie zijn geschiedenis niet kent is gedoemd deze te herhalen, zo luidt een bekend gezegde. Toch vinden we het vaak onprettig om kritisch naar ons eigen verleden te kijken. Politici roepen dan heel vergoelijkend ‘met de kennis van nu, zouden we …’ om maar geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen of schuld te bekennen. Zo worden Nederlanders niet graag herinnerd aan hun verleden in de Tweede Wereldoorlog.

Een van de zwartste bladzijdes is het buitengewoon efficiënt oppakken en deporteren van Amsterdamse burgers van Joodse afkomst geweest. Via de Hollandsche Schouwburg als tussenlokaal verdwenen procentueel gezien het hoogste aantal joden naar Duitse concentratiekampen om nooit meer terug te komen.Prangende vragen als welke verhoudingen ontstonden tussen de Joodse Raad en de te deporteren Joden; onder welke omstandigheden werden mensen gedeporteerd, over hoeveel mensen ging het - hoeveel kwamen terug? Maar ook hoe kijken Amsterdammers en onze huidige regering en inwoners op deze vaderlandse geschiedenis terug? En in hoeverre zijn er parallellen te trekken met de huidige situatie in Nederland tav (in)tolerantie?

Mark Schellekens schreef een boek over Walter Süskind. Als hoofd van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam was zakenman Walter Süskind medeverantwoordelijk voor de deportatie van tienduizenden Joden naar Westerbork. Maar hij wist ook honderden kinderen te redden uit handen van de nazi's. Het verhaal is onlangs verfilmd. Was Süskind de 'Nederlandse Schindler? Of was hij meer een verrader dan een verzetsheld?

Schwegman, Marjan | De Tweede Wereldoorlog in Nederland - deel 5: Het verzet

6 tophistorici geven een nieuw en verhelderend beeld van de cruciale personen, gebeurtenissen en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Deel 5 van 6 hoorcolleges.  

Terlouw, Jan | Oorlogswinter 

Plotseling is de 16-jarige Michiel betrokken bij het verzet en ervaart hij hoeveel angst, onzekerheid en moeilijkheden dit met zich meebrengt. Maakt hij nu fouten, of is er toch verraad in het spel? Maar van wie?