Alles Behouden: Oorlogsdagboeken van de bibliotheek

Februari 1945. In Deventer wacht men in spanning op het einde van de oorlog. Na het zware bombardement op de spoorbrug op 6 februari is de Leeszaal aan de Brink te zwaar beschadigd om weer open te stellen. Op 3 plekken in de stad opent de directrice mej. A. Timmenga direct drie noodfilialen, waaronder de Jaminwinkel in de Lange B.

Twee leerling-assistentes van de Leeszaal houden hier een dagboek bij. Grote en kleine ontwikkelingen buitelen over elkaar en we krijgen een persoonlijk inkijkje in de ontwikkelingen in Deventer tijdens de laatste oorlogsdagen, de bevrijding en de periode daarna.

Mark Deckers las de unieke dagboeken en vulde ze aan met andere niet eerder gepubliceerde dagboekfragmenten. Hij bracht alles samen in het boek 'Alles behouden'. Daarmee brengt 'Alles behouden' een flink aantal verborgen documenten op onderhoudende wijze bij elkaar en is het een absolute aanvulling op boeken over de oorlogsgeschiedenis van Oost-Nederland én die van bibliotheken.

'Alles behouden' is onder andere te koop bij Boekhandel Praamstra. Uiteraard kan je het ook vast bij ons reserveren om op een later moment te lezen. Let op: afhalen kan pas wanneer de bibliotheken weer open zijn.

De Stentor schreef bij publicatie een mooi artikel over het boek van Deckers.

dagboek vrij1

Heb je nog materialen thuisliggen die binnenkort ingeleverd moeten worden? Tot en met 14 juli nemen we ivm de coronamaatregelen alle materialen boetevrij in. Heb je geen materialen geleend? Dan hoef je natuurlijk niks te doen.