Blog Alice: aandacht voor lezen en voorlezen essentieel

De eerste weken van het nieuwe jaar zijn altijd goed gevuld met bijzondere bijeenkomsten waar taal, lezen en poëzie centraal staan. Zo heb ik afgelopen week genoten van de Gedichtenavond in Bouwkunde waar acht genomineerde jongeren en acht oudere dichters hun ingezonden gedicht voordragen. Voor sommige de eerste keer op een podium, anderen waren duidelijk al meer ervaren. Genieten ga ik vast en zeker ook komende zaterdag, als jurylid bij de lokale editie van de Nationale Voorleeswedstrijd voor basisschoolleerlingen. De beste leerlingen van de scholen strijden zaterdag in de finale en de winnaar gaat door naar de regionale ronde. Ik zie de spanning al op de gezichten van de voorlezers die op een grote stoel plaatsnemen in de schijnwerpers van het Theater van de bibliotheek. Genoten heb ik ook gisterenochtend in Kindcentrum het Palet waar de aftrap was van ‘Scoor een Boek’, een leesproject dat de Bibliotheek Deventer samen met Go Ahead Eagles organiseert.

Dat aandacht voor lezen en voorlezen belangrijk is blijkt onder andere recent uit een internationaal vergelijkend  onderzoek (PISA 2018) waarin staat dat de leesvaardigheid van middelbare scholieren dramatisch verslechtert. Ik citeer: “In Nederland presteert op dit moment 24% van de 15-jarigen onder leesvaardigheidsniveau 2, wat betekent dat zij door hun lage taalvaardigheid waarschijnlijk minder goed kunnen functioneren op school en in de maatschappij, en een risico lopen op laaggeletterdheid.” Ook op het niveau van de basisschool blijkt dat 1 op de 10 Nederlandse kinderen deze verlaat met taal- en leesproblemen. Hier ligt een belangrijke opgave voor overheid, ouders, scholen én bibliotheek. Met programma’s als Scoor een boek laten we kinderen zien dat ook hun voetbalhelden van lezen houden en dat stimuleert.

Samen met collega Nienke, huisfotograaf Pieter, een team van DRTV én de hoofdrolspelers, twee voetballers Maël Corboz en Jenthe Mertens stapten we het lokaal van de leerlingen van groep 5 binnen. Zowel de kinderen als de voetballers waren wat verlegen bij zo’n ongebruikelijke ontmoeting, maar dat veranderde toen ze aan het eind van de bijeenkomst een prachtige bal kregen met alle handtekeningen van de spelers erop. Vol trots liepen ze naar het grote voetbalveld vlakbij de school waar de spelers en de kinderen samen een partijtje speelden. En spelen is de beste manier om je verlegenheid kwijt te raken.