Blog Alice: Bijzondere dagen in de Bibliotheek

Blog Alice: Bijzondere dagen in de Bibliotheek

Bijna iedere dag is er wel iets bijzonders om te herdenken of te vieren. Dag van de Leraar, Dag van de IJssel, Dag van de Diversiteit, Dierendag, Moederdag, Dag van de Duurzaamheid, ga zo maar door.

Meestal ben je je er niet bewust van. Zo ben ik bijvoorbeeld geen dierenliefhebber, dus Dierendag gaat aan mij voorbij. Op 11 oktober was het Coming Out Dag. Op steeds meer scholen en in steeds meer overheidsinstellingen wordt op deze dag de regenboogvlag opgehangen. Coming Out Dag begon in 1988 in de Verenigde Staten, en wordt sinds tien jaar ook bij ons gevierd. De dag moet de sociale acceptatie van lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en interseksuelen bevorderen. "Jezelf kunnen zijn" is het alomvattende motto achter de dag.

Soms organiseren we als bibliotheek ook een ‘dag van’ om iets of iemand extra onder de aandacht te brengen. We zoeken er relevante collectie-items bij en programmeren activiteiten. Soms doen we dat zelf, en soms samen met een partner uit de stad. Zo vroegen we op Wereld Alzheimer Dag samen met Alzheimer Nederland aandacht voor en gaven we informatie over deze veel voorkomende ziekte. 

Een dag voor de Coming Out Dag vroeg ik aan collega’s of ook wij de regenboogvlag konden ophangen. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. We hadden én geen vlag én geen vlaggenstok. We hebben het voor deze keer maar laten gaan. Toch had ik er een rotgevoel over. Gelukkig zijn er genoeg andere kansen. Op zondag 3 november, één dag na Allerzielen - de dag waarop traditioneel de katholieken respect betuigen aan overledenen - organiseren we in de Bibliotheek Centrum de Dag van Respect. Met lezingen, films en ontmoetingen waar we het thema respect op veel verschillende manieren uitdiepen. Je bent van harte uitgenodigd.