Blog: Sociaal ondernemen

Afgelopen donderdag was ik in de Gasfabriek voor het congres ‘De Kracht van kunst en cultuur in het sociaal domein’. Een inspirerende middag georganiseerd door Kunstcircuit.

De Keynotespreker was Okrah Donkor van Triple ThreaT, gestart als jongereninitiatief in de wijk Schalkwijk in Haarlem met focus op basketbal, dance en lifestyle-activiteiten. Inmiddels uitgegroeid tot wat ze zelf noemen een beweging die actief is in wijken met veel diversiteit, minderheden en gezinnen met minder draagkracht. Gekoppeld hieraan is een sociale onderneming waar talentvolle jongeren de mogelijkheid geboden wordt met commerciële opdrachten aan de slag te gaan. De winst komt weer ten goede aan de beweging.

Met enthousiasme en een tikje jaloezie luisterde ik naar Okrah. Enthousiast om te horen hoe het zonder allerlei instanties lukt om van onderop iets op te bouwen dat echt verschil maakt. Dat tikje jaloezie omdat het zoveel makkelijker lijkt om iets nieuws neer te zetten dan iets wat al een eeuw oud is te vernieuwen. Ik zeg met nadruk lijkt. De kunst is van elkaar te leren en te kijken waar je elkaar zou kunnen vinden. De behoefte van de doelgroep, die staat bij Triple ThreaT centraal en ook wij als bibliotheek proberen dat steeds meer te betrekken bij wat we doen.

Later op de middag ging ik naar een bijeenkomst van de Deventer Kring van Werkgevers dat ook over sociaal ondernemen ging. Martin Kniest, eigenaar van Matz Carwash, vertelde over de totstandkoming van de inmiddels veel bekeken en geprezen documentaire 'De Wasstraat' op Human. Ik had de documentaire al gezien, maar was opnieuw geroerd om de mannen van de wasstraat aan het werk te zien. En ze erover te horen spreken. Wat een betrokkenheid en gezamenlijkheid springt eruit. En wat weet Martin met zijn aanpak goed de talenten van deze groep mensen aan te boren. Inmiddels heeft hij Matz Social opgericht, die een brug wil slaan tussen werkgevers en werknemers die een extra steuntje in de rug nodig hebben.

De overeenkomst tussen Okrah, Martin én onze bibliotheek is dat we allemaal denken vanuit kansen en talenten van mensen. Ieders persoonlijke ontwikkeling doet ertoe en daar ligt een relatie met onze missie.

Ook wij maken in onze organisatie ruimte voor mensen die wat extra ondersteuning nodig hebben bij hun werk. Bij ons mogen medewerkers zijn wie ze zijn. Samen met onze partners kijken we naar werk dat bij ze past en andere ontwikkelingsmogelijkheden. En vanuit eenzelfde gedachte werken we samen met partners in de stad om zoveel mogelijk Deventenaren te bereiken die zich ook verder willen ontwikkelen. En ja de gesprekken met Matz Social zijn al opgestart.

Mijn reactie:

Vernieuwen