Blog: Worden wat je wil

Blog: Worden wat je wil

Als kind wilde ik graag verpleegster worden. Ja waarom eigenlijk? Ik denk dat het kwam door tante Cock. 

Tante Cock was geen echte tante, maar iemand die bevriend was met mijn ouders, veel bij ons langs kwam en wij bij haar. Ze was wijkverpleegster en ik zie nog haar grijze fiets voor me met de jute fietstassen die een beetje slap hingen. Als die fiets bij ons tegen de muur geparkeerd stond en ik buiten aan het spelen was keek ik er altijd even in. Soms trof ik er een in plastic verpakte houder voor een naald in. Dat was interessant speelgoed en daar zal ongetwijfeld de kiem voor mijn wens om de verpleging in te gaan gelegd zijn.  

Tante Cock was een bijzondere vrouw. Ze woonde al in Haarlem toen mijn ouders daar met mij en m’n oudere zus in 1962 kwamen wonen. Ze was dochter van een bakker uit de Beemster en mijn vader was zoon van een boer uit de Beemster. Ze zullen elkaar in de kerk en op school tegengekomen zijn. Cock was bevriend met een zus van mijn vader, dus toen ze hoorde dat Kees uit de Beemster in de buurt was komen wonen, kwam ze langs om kennis te maken. Ze is nooit meer weggeweest. Ze was de ideale vrijgezelle ‘tante’ die je je kan wensen. Zo maakte ze allemaal poppenkleding voor de poppen van mij en mijn zussen. Ik weet nog dat ik schoenmaat 33 of 34 had en eventjes haar schoenen aan mocht doen. Maat 36 en ze pasten! Dat was een moment waarop ik me echt volwassen voelde. Dat mijn voeten nog veel groter werden, wist ik toen nog niet.  

De wens om de verpleging in te gaan bestond best lang. Ik ben aan het eind van de middelbare school nog gaan kijken bij een open dag van de Hbo-opleiding voor verpleegkunde, de HBO-V. Ik moest kiezen tussen die richting of die van mijn favoriete vak, geschiedenis. Ergens herinner ik mij dat ik eraan begon te twijfelen of mijn empathisch vermogen wel voldoende zou zijn om patiënten de zorg te bieden waar ze recht op hebben. Nu, vele jaren later, weet ik dat ik de beste keuze gemaakt heb.  

Uw gedachten hierover kunt u rechtstreeks naar mij sturen via de mail:  

webuitsnede nieuwsbericht wordenwatjewil