Dichterbij dan verder weg

Op 11 augustus jl. stond een artikel in de Stentor over de nabijheid van bibliotheken. De journalist baseerde zich op nieuwe cijfers van het CBS. In 2020 was de gemiddelde afstand van een woonadres in Nederland tot de dichtstbijzijnde openbare bibliotheek 2,0 kilometer. Ten opzichte van 2014 is de afstand iets toegenomen. Oorzaak daarvan zijn sluitingen van bibliotheekfilialen. Ook Deventer werd in dat rijtje genoemd. Volgens de cijfers zijn wij ten opzichte van 2014, 400 meter verder van u verwijderd geraakt. De gemiddelde afstand in Deventer naar het dichtstbijzijnde bibliotheekfiliaal is 1,4 kilometer, veruit de laagste afstand in Overijssel en ook landelijk gezien een goede score.

Hoe de afstand vergroot is weet ik overigens niet. We zijn in de binnenstad van de Brink naar de Stromarkt verhuisd, in Bathmen 100 meter naar links of rechts, maar midden in het centrum en in Okkenbroek zit de bibliotheek niet meer in het Kulturhus maar in de 50 meter verder liggende basisschool de Wereldwijzer. Er zijn geen vestigingen gesloten.

In onze reactie naar de Stentor hebben we benadrukt dat ook wij, net als andere bibliotheken, tegen minder leners en minder middelen aanlopen. Dat dwingt ons tot nadenken over nieuwe inkomsten, andere abonnementen, maar wat we in ieder geval proberen te voorkomen is het sluiten van vestigingen. Onze oplossing is samenwerking.

Bij de bibliotheek kun je natuurlijk een boek lenen, maar je kunt er zoveel meer. Het is een plek om jezelf te ontwikkelen. Waar je kunt werken aan je taalvaardigheden of je computerskills, waar je andere meningen kunt horen en mensen kunt ontmoeten voor een kopje koffie. Het is onze maatschappelijke opdracht om dit te faciliteren. Met gelijkgestemde organisaties en enthousiaste inwoners geven we daar inhoud en vorm aan. Gelukkig vinden we ook in de gemeente Deventer een goede partner. Ze zijn doordrongen van onze expertise en ons belang voor de omgeving.

Inmiddels stemmen we ons meer en meer af op de wensen van inwoners van wijken en dorpen en vragen we hen ook te participeren in onze dienstverlening naar de inwoners. Je zou het een soort publiek-private samenwerking kunnen noemen tussen bibliotheekprofessional en particulier. Met die samenwerking hebben we al jaren hele goede ervaringen met de bijna 300 vrijwilligers die met ons actief zijn op het gebied van onder andere leesplezier, collectiebeschrijving, taalmaatjes, boekbezorger aan huis, cursusleider en gastheer/gastvrouw.

Iemand of iets dichtbij voelen heeft niet alleen met letterlijke nabijheid te maken. Mijn beste vriendin woont op Texel, niet naast de deur, maar in gedachten voelt ze altijd dichtbij. En misschien woont u vlakbij een filiaal van de bibliotheek maar voelt het toch niet dichtbij omdat u er nooit gebruik
van maakt. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig of u de Bibliotheek Deventer koppelt aan nabijheid, letterlijk of figuurlijk of dat u suggesties heeft voor ons om het gevoel van nabijheid nog te vergroten.

Uw gedachten hierover kunt u rechtstreeks naar mij sturen via de mail: