Bewustwording en begrip verminderen laaggeletterdheid

Afbeelding pen en boek en rekenmachine

Geef het samen met ons aandacht tijdens de Week van Lezen en Schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Dat heeft veel gevolgen. Een baan vinden, gezond leven en grip hebben op je geldzaken is dan lastiger. De Bibliotheek Deventer heeft aandacht voor deze diverse groep en organiseert het hele jaar door programma’s en cursussen. Van 6 tot en met 12 september zetten we de schijnwerpers extra op het onderwerp. Net als de gemeente en het ziekenhuis haken we aan bij de landelijke Week van Lezen en Schrijven.

Tijdens de actieweek willen we bewustwording en het begrip vergroten rondom laaggeletterdheid bij mensen die Nederlands als eerste taal hebben (NT1). Ze zijn in een Nederlandssprekend gezin opgegroeid en naar een Nederlandse school gegaan, maar hebben ergens een achterstand opgelopen. Bijvoorbeeld door ziekte, geen ondersteuning thuis, gepest worden of volle klassen. Allemaal oorzaken die buiten jezelf liggen. “Toch is het taboe nog steeds groot. En dat is zo verschrikkelijk jammer”, vindt Patricia Poelmann, coördinator DigiTaalhuis van de Bibliotheek Deventer, “want door het taboe blijven mensen stil en vragen ze niet om ondersteuning.”

Start een gesprek
Voor het terugdringen van laaggeletterdheid is het belangrijk dat de omgeving weet wat het is en wat de gevolgen zijn. Mensen die niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen hebben vaker schulden of gezondheidsproblemen. Binnen een baan kan het leiden tot onveilige werksituaties. Reken ze er niet op af, maar toon begrip en ga het gesprek aan. “En vertel ze dan over de bibliotheek” vervolgt Patricia vol enthousiasme. “Met open armen en zonder oordeel kun je bij ons terecht met al je vragen. Samen zoeken we uit waar behoefte aan is, om dan samen te bedenken wat bij jou past.”

Schrijf bewust
Patricia wil benadrukken dat bewustwording van laaggeletterdheid de eerste stap is voor ons allemaal om er iets aan te doen. Zo kunnen schrijvers van bijsluiters, opstellers van formulieren of redacteuren van websites hun steentje bijdragen door teksten te schrijven met de doelgroep in gedachten. “Bewustwording bij deze professionals is zo belangrijk. Daarom kiezen we ervoor om in de Week van Lezen en Schrijven drie keer een testpanel van ex-laaggeletterden uit te nodigen. Ze zitten klaar om teksten en formulieren door te nemen op leesbaarheid. Iedereen die daar gebruik van wil maken krijgt feedback om het beter of anders te doen. En wij? Wij gaan de uitdaging ook aan. Het zal ook voor de bibliotheek heel leerzaam zijn.”

Bekijk onze speciale pagina.