Regenboogweken in de Bibliotheek

Van 2 tot en met 8 augustus is het Pride week. Ook wij vieren diversiteit in alle vormen.

Natuurlijk zijn we altijd een plek voor iedereen, maar de komende tijd geven we extra aandacht aan de LHBTIQ+ gemeenschap. Het thema van Zomerlezen is de Regenboogweek en wij plakken er nog een week achteraan. Want ondanks dat er wat te vieren is, zijn we er nog lang niet.

De gemeenschap krijgt helaas nog altijd te maken met negatieve uitlatingen, discriminatie en geweld. Weet jij hoe je bij kunt dragen aan een veiligere en meer inclusieve samenleving? Ga het gesprek aan, lees er over en leer.

Lees er over

Kruip eens in de huid van personages die een hele andere achtergrond of levensstijl hebben dan jij. Wie weet herken je juist wel heel goed in het personage.

Boekentips

• De geschiedenis van mijn seksualiteit
  • Mijn valse verleden : het autobiografische verhaal van een man geboren als meisje
  • Lieg met mij
  • Spoetnikliefde
  • De weg naar mezelf : danseres, transgender en vrouw
  • Confettiregen
  • Golden boy
  • Op aarde schitteren we even
  • De maakbare man : notities over transseksualiteit
  • Birthday
  • Nieuwe namen : levensverhalen van transgender ouderen
  • Djinn

Boekentips jeugd

• Ik geef je de zon
  • Hoe bedoel je?
  • Mijn broer heet Jessica
  • Twee mama's
  • Door jou ben ik mij
  • Zij en ik
  • Hoe is het om transgender te zijn?
  • Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue
  • De vriend van papa
  • Liefde is voor losers
  • De eigenzinnigheden van Leah Burke
  • Toermalijn
  • Seks is niks geks

Kijk en luister tips

Series en films

Moonlight
Een Afro-Amerikaanse jongen die opgroeit in een arme wijk van Miami worstelt met zijn homoseksualiteit, zijn drugsverslaafde moeder en zijn plaats in de wereld. Deze dvd reserveren? Dat kan op deze pagina.

Dallas Buyers Club
In 1985 wordt een Texaanse man gediagnosticeerd met aids. Hij besluit illegale medicijnen het land in te smokkelen en richt samen met lotgenoten een kopersvereniging op. Deze dvd reserveren? Dat kan op deze pagina.

ANNE+
ANNE+ vertelt het verhaal van de lesbische twintiger Anne (Hanna van Vliet) die in Amsterdam woont en studeert. Het eerste seizoen bestaat uit een zesdelige webserie en elke aflevering is ongeveer 10-15 minuten lang. In iedere aflevering staat er een andere liefdesrelatie van Anne centraal. We volgen haar ontwikkeling voor vier jaar lang, nemen een kijkje in haar turbulente liefdesleven, leren haar vrienden kennen en ontdekken hoe verschillende relaties haar hebben gevormd tot de persoon die ze nu is. Bekijk de afleveringen en meer informatie over ANNE+ hier.

De roze revolutie

Michiel van Erp onderzoekt de historie van de LHBTIQ+beweging en maakt in intieme gesprekken de balans op. Van de groeiende vrijheden in de jaren 70, de aidsgolf die erop volgde tot de steeds groter wordende intolerantie vandaag de dag. Hoe staat het er nu voor? En wat betekenen die letters? Bekijk de documentaire hier.

Podcasts

CoupleGoals de podcast

In COUPLEGOALS de podcast spreken queer koppel Mandy en Roos met allerlei verschillende stellen. Hoe leerden ze elkaar kennen? Waar maken ze ruzie over? Wat is er nu zo leuk aan de ander? En bestaat er eigenlijk wel zoiets als 'couple goals'? Beluister CoupleGoals hier.

Uit de podcast

In deze podcast gaat Diesmer Ponstein in gesprek met mensen die ooit uit de kast zijn gekomen. Hoe was die periode in hun leven? Is het nog wel nodig om uit de kast te komen? En welke tips wil je meegeven aan de mensen die momenteel nog hier mee rondlopen? Beluister Uit de podcast hier.

De Lesbische Liga podcast

Annefleur en Vera loodsen je door het landschap van lesbische media-aanbod heen in ‘De Lesbische Liga’ podcast! Lekker met de lesbi’s dus, maar ook met de B’s en Q’s want in de Liga is iedereen welkom. Samen met jou bespreken we de series die ons nu opvallen, bijzondere Queer vrouwen en maken de balans op: wat is waar van wat wordt vertoond en wat zit er harder naast dan hetero’s die vragen "wie het mannetje’ in de relatie is”. Beluister de Lesbische Liga Podcast hier

Deventer Regenbooggemeente

Wist je dat Deventer één van de regenbooggemeentes is in Nederland? Deventer tekende in 2008 de Intentieverklaring Regenboogbeleid. Dit betekent dat de gemeente zichzelf actief inzet voor de acceptatie, emancipatie en veiligheid van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer personen (LHBTIQ’s) in onze gemeente.