Eerste editie Deventer Woordwaarde Festival van start

Deventer heeft er een nieuw festival bij gekregen! Tijdens het Deventer Woordwaarde Festival staan het boek, de taal en literatuur centraal.

Deventer Woordwaarde Festival

Van 26 juli t/m 1 augustus vinden op meer dan tien locaties in Deventer ruim 30 kleinschalige activiteiten plaats, van een graffiti workshop voor jongeren tot een lezing over middeleeuwse taal en een literair diner. Boek, taal en poëzie centraal! Ondanks de coronamaatregelen kan dit nieuwe festival doorgaan door het gespreide karakter van de activiteiten.

Of het nu gaat om gesproken, gezongen of geschreven taal: het komt allemaal aan bod tijdens het Deventer Woordwaarde Festival. Het programma biedt een goede mix van workshops, lezingen, doe-activiteiten en verdieping. En dat voor alle leeftijden!

Wat is er tijdens het Deventer Woordwaarde Festival te doen in de Bibliotheek?

Middeleeuws schrift voor beginners

Ga zelf aan de slag met het lezen en transcriberen van een Middelnederlandse tekst. Vroeger werden boeken met de hand geschreven, vaak in het Latijn, maar later ook in het Middelnederlands. Tijdens deze workshop leer je de basisprincipes van het lezen van Middelnederlands schrift. Alle informatie is hier te vinden.

Zing en speel met je baby!

Zingen met je baby is goed voor de taalontwikkeling. Baby's zijn gevoelig voor klanken en geluiden. Ook kan zingen een baby rustig maken. Tijdens deze workshop in het kader van Deventer Woordwaarde zing en speel je onder leiding van muziekdocente Nelleke Roozenbeek met je baby op schoot. Alle informatie over deze activiteit is hier te vinden.

Vertellen met gebaren

Heidy Weisbeek van Horen Zien Gebaren houdt van voorlezen en is Gebaren Verteller. Samen met de kinderen en een beetje hulp van de magische dobbelsteen, maakt ze een eigenwijs en uniek fantasieverhaal met gebaren.

Er zijn twee activiteiten voor kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën:
Vertellen met gebaren voor kinderen van 2 tot 4 jaar.
Vertellen met gebaren voor kinderen 4+

Zomerlezen Filmvoorstelling

Philippe, postmanager in Salon-de Provence, wil graag overgeplaatst worden naar de Côte d'Azur. Tot zijn teleurstelling belandt hij echter in een boerendorp in het noorden. We draaien tijdens het Deventer Woordwaarde Festival een leuke film voor iedereen vanaf 6 jaar. Alle informatie over de film is hier te vinden.

Personages maken en dialoog schrijven

Leren te doorgronden wat je nodig hebt om een interessant personage te creëren en vooral leren hoe je je effectief laat leiden door je fascinatie. Alle informatie over deze activiteit is hier te vinden.

Spreken met consumptie

Twee jonge Deventer schrijvers, Luuk Harmsen en Laurens van den Broek, organiseren op zondag 1 augustus de eerste editie van Spreken met Consumptie, een literair programma samen met de Bibliotheek Deventer met als gast Jessica Kaasschieter. Een literair programma met een knipoog waar Deventer talenten vertellen over hun schrijfproces, zowel technisch als creatief en waar ze uitdragen uit eigen werk. Tegelijkertijd is er ruimte voor interactie met het publiek, muziek en een borrel. Alle informatie over deze activiteit is hier te vinden.

Wat is er nog meer te doen tijdens Deventer Woordwaarde Festival?

In MIMIK draaien taal gerelateerde films en kun je genieten van literaire verhalen en cabaret. Tijdens Eigenzinnig ‘Rijm & Spijs’, georganiseerd door de Nieuwe Oost, lucht de nieuwe generatie taalkunstenaars het hart in de tuin van Burgerweeshuis.

Deventer Verhaal organiseert diverse activiteiten rondom dialect bij Museum De Waag. Kunstcircuit brengt de voorstelling ‘Mens’ van theatervereniging Plusleo naar de Bergkerk en in het Bergkwartier kun je bovendien ook luisteren naar de woorden van Etty Hillesum. In de Lebuinuskerk brengt Boudewijn Betzema troostende woorden in roerige tijden.

Wil je je onderdompelen in literatuur en je daarbij ook culinair in de watten laten leggen? Reserveer dan een plekje in het IJsselhotel op de Worp tijdens het Literair Diner. Voorafgaand aan het diner stap je misschien wel op de pedalen en kun je een fietsroute maken middels de IZI Travel app langs diverse mini-bieb adressen in Deventer.

Benieuwd wat er nog meer valt te ontdekken? Het gehele programma is te vinden op www.deventerboekenmarkt.nl. Of bekijk de plattegrond.