Boekenweek 2021: Tweestrijd

De 86ste Boekenweek is gestart! Dit jaar is het thema Tweestrijd, een onderwerp van alle tijden en genres.

Tweestrijd

De 86ste Boekenweek (29 mei t/m 6 juni) staat in het teken van Tweestrijd: over innerlijk conflict, dat aan de basis ligt van de menselijke natuur. Het hart volgt niet altijd de rede, de onderbuik ondermijnt nogal eens het gezonde verstand en in de literatuur, in boeken, krijgt die tweestrijd bij uitstek vorm.

• Confettiregen
  • Half
  • De stem : roman
  • Sontag : haar leven en werk
  • Indo : een persoonlijke geschiedenis over identiteit
  • De tolk van Java : waarin de herinneringen van een kamerolifantje, de memoires van een oorlogstolk gehamerd op een schrijfmachine, onderbroken met verhalen, brieven en gemopper van de oudste zoon, becommentarieerd door zijn broer
  • Het gym
  • Selma : aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao

Wist je dat jij als lid van de bibliotheek toegang hebt tot heel veel e-books en luisterboeken?  Bekijk dan ons hele aanbod van e-books hier. Alle luisterboeken zijn hier te vinden.

Boekenweekgeschenk & boekenweek essay

Dit jaar schreef Hanna Bervoets het Boekenweekgeschenk 'Wat wij zagen'. Bij besteding van tenminste € 15 aan Nederlandstalige boeken bij de boekhandel krijg je het boekenweekgeschenk. Het Boekenweekessay is dit jaar geschreven door Roxane van Iperen. Haar essay is tijdens de boekenweek verkrijgbaar bij de boekhandel voor € 3,75. Babs Gons heeft het Boekenweekgedicht 'Polyglot' geschreven.

Wat is er te doen tijdens de boekenweek?

Online Leesdate met Rinske Hillen

Met een boek op de bank is leuk. Samen lezen is - zeker nu - vaak nog leuker. Je deelt ervaringen, je krijgt inspiratie. Je bekijkt en beleeft het verhaal hierdoor misschien wel van een heel andere kant. De komende weken lezen we een boek dat we tijdens de Online Leesdate bespreken. Met elkaar, online. Als klap op de vuurpijl schuift de schrijver van ons boek aan, op zondag 13 juni is dit Rinske Hillen!

Iedereen mag gratis meedoen, je hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn. Zorg er wel voor dat je het boek van iemand kan lenen of ergens kan kopen en te lezen natuurlijk. Meer informatie over de Online Leesdate is hier te vinden.

Expositie Tegenbeeld

Kunstenlab ziet tweestrijd in de manier waarop een dergelijk beeld tot discussie leidt: hoe ga je om met een beladen geschiedenis? Moeten we omstreden beelden verwijderen, of (met context) juist laten zien?

Je kunt een standbeeld weghalen, je kunt er een bordje met uitleg bijzetten, maar het kan ook anders. Een presentatie van drie voorstellen voor een tegenbeeld bij het omstreden standbeeld van president Steyn. Kunstenlab nodigde kunstenaars uit in een open gesprek een idee-schets maken voor een tegenbeeld voor het omstreden standbeeld van president Steyn. Alle informatie over de expositie is hier te vinden.