Winnaars gedichtenwedstrijd Poëzieweek 2021

Afgelopen januari ging de Poëzieweek van start en zo ook de gedichtenwedstrijd. We moesten er even op wachten vanwege de coronamaatregelen, maar de winnaars van de gedichtenwedstrijd zijn bekend!

De gedichtenwedstrijd

Met de landelijke Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. MIMIK en de Bibliotheek Deventer organiseren voorafgaand aan de Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen ieder jaar een gedichtenwedstrijd.

Er kwamen ook dit jaar veel mooie inzendingen binnen en de winnaars zijn inmiddels bekend. Zij hebben hun gedicht voorgedragen voor de camera in onze theaterzaal in de Bibliotheek Centrum. Daarnaast hebben de vijf juryleden toegelicht waarom deze gedichten hebben gewonnen. Naast de drie winnaars was er ook voor twee dichters een eervolle vermelding, deze gedichten werden voorgedragen door de juryleden.

De eerste prijs ging naar het gedicht 'Middeleeuws' van Louise Broekhuijsen, de tweede prijs ging naar het gedicht 'Slapen' van Charlotte Latour en de derde prijs ging naar 'Samen onbeperkt friet eten' van Hans Beekers. Benieuwd naar de gedichten en het oordeel van de jury? Bekijk dan de video hieronder.

Het thema 'Samen'

We leven in tijden van grote verschillen, het eigen gelijk, de een tegen de ander. Tegelijk is er ook samenhorigheid en zijn er verbindende initiatieven van onder uit, wereldwijd. Digitaal of op straat, stil of luidkeels, rond grote thema’s of kleinere, lokale projecten. De Poëzieweek 2021 had dit jaar als thema 'Samen'.

We vieren het samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven. Want samen kunnen we veel. Vanuit de eigenheid en het anders zijn van ieder individu. Niet samensmélten dus, maar bruggen bouwen. Tegen individualisme en voor inclusie.

De Poëzieweek

Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra in het zonnetje gezet. Het initiatief begon als Gedichtendag. Een breed samenwerkingsverband van dichters, literaire organisaties, scholen, bibliotheken en andere organisaties zorgde ervoor dat deze dag in zowel Vlaanderen als Nederland invulling kreeg. Door het grote succes van de Gedichtendag werd in 2013 beslist om deze dag om te zetten naar de Poëzieweek. Hierbij aansluitend werd de Gedichtendagbundel omgedoopt tot het Poëziegeschenk.