Aankomend weekend is het Pasen, wat is er te doen?

Heb je ook zo'n zin in het voorjaar en in de paasdagen? Vrolijke kleuren, de paashaas, de Matthäus Passion, het verhaal van Pasen, eieren zoeken.... er is zoveel te lezen en luisteren rondom Pasen. Wij verzamelden een aantal tips voor je.

Leestips

E-books: Via de online Bibliotheek heb je toegang tot zo'n 28.000 e-books. Je leent tot 10 e-books tegelijk die je kunt lezen op je telefoon, tablet, e-reader, pc of laptop. E-books blijven 3 weken op je boekenplank staan. Op de website van de online Bibliotheek vind je de uitleg video die je uitlegt hoe jij gebruik kan maken van e-books. Is het toch wat lastig? Dan kun je contact opnemen met de klantenservice, we helpen je graag verder!  Bekijk hier het aanbod van de online Bibliotheek met als thema 'Pasen'.

Boeken tips jeugd

Op school wordt er vaak aandacht besteed aan Pasen. De klas wordt versierd en de juffen en meesters lezen de leukste paasverhalen voor. Ook thuis kun je gezellig samen lezen wij hebben een aantal mooie boeken die passen bij het thema Pasen! Zo zijn er verhalen over de paashaas, eieren zoeken, maar ook kinderboeken die het Paasverhaal uitleggen.

• Piep, het is Pasen!
  • Mein erster Bach : die leichtesten Klavierwerke von Johann Sebastian Bach
  • Boer Boris en de eieren
  • Vrolijk Pasen, Ollie!
  • Pasen : klaar voor de start, zoeken maar!
  • Vrolijk Pasen! : De vijf mooiste paasverhalen
  • Nog één nachtje slapen... feest!
  • Jip en Janneke
  • Seizoenenknutselboek
  • De paashaas en de kuikentjes
  • Vrolijk Pasen Muis
  • Lente met Muis
  • Het graf is leeg : prentenbijbelboekje : Marcus 14:32-15:39, Lucas 24:1-12
  • Pasen
  • Luuk en Lotje : het is Pasen!

Boekentips volwassenen

Ook voor volwassenen hebben wij een brede collectie aan boeken en bladmuziek rond het thema Lijdenstijd en Pasen.

• Van Sinterklaas tot Suikerfeest. : werkboek over belangrijke dagen & feesten
  • Vasten : je innerlijke bron vinden
  • De grote Bach atlas
  • Passie voor de passie : De Matthäus, The Passion en andere passiespelen in ontkerkelijkt Nederland
  • Nederlandse Johannes Passion : vocale partituur
  • Bachs Matthaeus- en Johannespassion : met de complete teksten en hun vertaling
  • Mattheuspassie
  • De Johannes-Passion : waarom Bachs kleine passie minstens zo mooi is als de Matthäus

Kijk en luistertips

Luisterboeken: In de App van de Online Bibliotheek vind je 3600 luisterboeken.Geniet altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone. Veel luisterplezier! Ga naar de website van de online Bibliotheek.

Muziekweb Passies Playlist
Muziekweb is de muziekbibliotheek van Nederland. Speciaal voor de Pasen hebben zij een playlist opgezet. Muziek voor de Stille Week (deze week begint de zondag voor Pasen, Palmzondag. Dan herdenken christenen Jezus’ intocht in Jeruzalem op een ezel door de eeuwen heen). In plaats van de overbekende Johannes- en Matthäuspassion horen we een ontroerende aria uit een verloren passie, wat er aan Bach vooraf ging en wie hem navolgden. Ga naar de playlist.

Matthäus Passion in de Bergkerk Deventer
Vier solisten vertellen over hun lievelingsaria’s. Dirigent en artistiek leider Klaas Stok gaat met alle vier in gesprek. De aria’s worden uitgevoerd met musici van Concerto d’Amsterdam. Heerlijk om naar te kijken, te beluisteren én op een nieuwe manier kennis te maken met deze indrukwekkende passie. Je kijkt vanuit huis mee, samen of alleen, op een zelfgekozen tijdstip. Je bekijkt de Matthäus Passion hier.

Koralen en aria's uit Bach's Matthaeuspassie vanaf de toren van de Lebuïnuskerk
Bespeling Hemonybeiaard op Goede Vrijdag door Bauke Reitsma, stadsbeiaardier van Deventer. Uit de Matthäus-Passion BWV 244 van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Meer informatie is hier te vinden.

'Over Lijden' een online hoorspel
Met Over Lijden brengen Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en acteur, schrijver en presentator Eric Corton de passietijd dichterbij. In dit hedendaagse passiestuk, verpakt in een uniek hoorspel, duik je als luisteraar diep in het hoofd van Olivier Malenstein en zijn strijd om grip te krijgen op zichzelf, zijn omgeving en zijn eindeloze gedachtestroom. Een moderne vertelling over groot en klein menselijk lijden, waarin de vertelling en de muziek van o.a. Igor Stravinsky, John Williams, Gustav Mahler en Johann Sebastian Bach naadloos samenkomen. Gratis te besluisteren vanaf 2 april. Ga naar het hoorspel.

Podcast 'Meer dan Matthäus' van NPO Radio 4
De Matthäus-Passion is ongetwijfeld het meest geliefde werk voor de Vastentijd. Maar er is zoveel meer! In de podcast 'Meer dan Matthäus' nemen presentator Margriet Vroomans en programmamaker en Matthäus-kenner Carel den Hertog je mee door 10 eeuwen muziek voor de Passie-tijd. Vanaf wanneer werd de kruisgang van Jezus bezongen? Welke rol kreeg het verdriet van Maria in de muziek? Door wie liet Bach zich inspireren? Ga naar de podcast.

Kijk en luistertips uit onze collectie

• Stabat mater
  • Pasen met de Zandtovenaar