Het 2000e boek voor Stichting 't Oude Kinderboek gerepareerd

Je kent het wel: stukgelezen kinderboeken waarvan de pagina’s losraken of de band geen bescherming meer biedt. Twee keer in de week is boekbinder Jan Boersma in de bibliotheek aanwezig om oude en kapotte kinderboeken te repareren. En zo repareerde Jan deze week alweer zijn 2000e kinderboek, wat een mijlpaal!

Zeven jaar geleden in 2014, begon Jan Boersma met het repareren voor oude kinderboeken van Stichting ’t Oude Kinderboek. Inmiddels repareert hij in de bibliotheek ook boeken van bezoekers en deelt hij zijn kennis met cursisten! Zelf vertelt Jan daarover:

‘In nov. 2013, tijdens de voorbereiding van de verhuizing naar Deventer, ben ik als vrijwilliger gestart bij Stichting ’t Oude Kinderboek. Daar heb ik nog meegewerkt aan het monteren van stellingen op de zolder van de oude bibliotheek. Enkele maanden later vroeg Paula, de toenmalige coördinator, mij of ik me wilde inzetten voor de reparatie van de kinderboeken en daar had ik wel oren naar. Ik had enkele jaren eerder een paar vrij uitgebreide cursussen op dat gebied gevolgd maar had buiten die cursussen om nog maar weinig praktische ervaring, en dat kon ik hier in ruime mate op doen. Zo kon ik in maart 2014 mijn eerste gerepareerde kinderboeken afleveren, niet wetende dat ik bijna 7 jaar later, het tweeduizendste boek voor Stichting ’t Oude Kinderboek onderhanden zou krijgen.

Kansen ontstaan vaak uit initiatieven die je in het verleden genomen hebt, en dat is hier overduidelijk het geval. Rond 1990 heb ik een vijftal verre reizen gemaakt waarvan ik niet alleen veel foto’s heb gemaakt maar ook een dagboek heb bijgehouden. Toen ik met pensioen ging ben ik die dagboeken gaan uitwerken, en verluchtigd met foto’s heb ik daaruit verhalen samengesteld. Maar wat doe je met vijf stapeltjes papier?

Juist toen ik daarover aan het nadenken was, werd er in de krant een cursus ‘boekbinden’ aangekondigd. Uiteindelijk ben ik dus bij de bibliotheek terecht gekomen omdat ik destijds die reizen heb gemaakt.

Toen de nieuwe bibliotheek in zicht kwam, vroeg Alice (directeur Bibliotheek Deventer) me op een gegeven moment of ik interesse had om mee te gaan naar de Stromarkt om daar boeken van bezoekers te gaan repareren. Dit echter niet nadat ze zich ervan had vergewist dat ik niet met Stichting ’t Oude Kinderboek meeging naar Lochem. Voor mij was dat een nieuwe uitdaging, waar ik alleen maar ‘ja’ op kon zeggen.

Vanaf de opening in september 2018 repareer ik niet alleen boeken van Stichting ’t Oude Kinderboek maar ook boeken van bezoekers. Een enkele keer is dat een klusje van vijf minuten, een andere keer ben ik meer dan tien uur bezig om een boek weer toonbaar en bruikbaar te maken. Voor reparatie van deze privé-boeken vraag ik een vrijwillige bijdrage voor Stichting ’t Oude Kinderboek.

Fijn om te merken hoe blij veel mensen zijn als ze hun gerepareerde boek terugzien. Vaak hebben die boeken voor hen dan ook een emotionele waarde.’

Cursus boekbinden

Tweemaal per jaar geeft Jan de cursus ‘boekbinden’. Deze cursus bestaat uit vijf wekelijkse lessen van 10.00 tot 12.00 uur, tot nu toe steeds op donderdag. Er worden tijdens de cursus drie verschillende kleine boekjes gemaakt, een genaaid boekje dat in de rug wordt gelijmd, een paperback en een bandzetter. Daarnaast wordt er een gelijmd boek met een linnen rug op ongeveer A4 formaat gemaakt. Er worden daarnaast eenvoudige reparaties uitgevoerd.

Jan is elke dinsdag en donderdag aanwezig van 10.00 tot 12.00 in de vestiging Bibliotheek Centrum voor boekreparaties. Tijdens een cursusperiode vervalt de donderdag.

De cursus boekbinden en de boekreparatie van Jan zijn onder voorbehoud van de huidige coronamaatregelen. Houd onze website en de agenda in de gaten voor alle actuele informatie.