Eerste geslaagde editie Deventer Denkt Mee Festival

Eerste geslaagde editie Deventer Denkt Mee Festival

Afgelopen zaterdag was het zo ver: het eerste Deventer Denkt Mee Festival live uitgezonden vanuit de Bibliotheek Deventer! 

Wij blikken terug op een geslaagde eerste editie van het Deventer Denkt Mee Festival, live vanuit de Bibliotheek Centrum! In de aanloop naar het Deventer Denkt Mee Festival vroegen wij; "Hoe ziet jouw ideale Deventer eruit over tien jaar?"  Via de stembussen in onze vestigingen en online kon je een reactie achterlaten.

En toen stroomden de reacties binnen! Meer dan 300 reacties mochten wij ontvangen van enthousiaste inwoners. De reacties kwamen vanuit de hele gemeente, van Bathmen tot Diepenveen, van Schalkhaar tot de binnenstad van Deventer. Deze reacties waren de basis voor het programma van het festival. Het grote deel van de reacties gingen voornamelijk over drie thema's: woningen, duurzaamheid en leefbaarheid.

Gemeenteraadsleden Henk Groothuis (CDA), Anke Hamstra (PvdA) en Koen Boswinkel (Groen Links) bogen zich over alle binnengekomen reacties. De raadsleden selecteerden individueel een idee dat ze verder willen brengen, zoals een zwemgedeelte in de IJssel. Ook in gezamenlijkheid nemen zij iets mee naar de raad. Koen Boswinkel: “Aan het eind van de avond waren we het er met z’n drieën over eens dat we veel meer moeten doen voor jongeren in Deventer, zoals voldoende studenten- en starterswoningen en genoeg plekken waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.”  

Raadsleden met Alice, Ozcan en Ron

Aan tafel!

Naast de raadsleden die aan de slag gingen met alle ingestuurde reacties, stonden er aan de talkshowtafel twee thema's centraal in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen: stemmen in coronatijd en de kloof tussen politiek Den-Haag en Deventer. Er schoven verschillende lokale gasten aan om het gesprek met gastheer Özcan Akyol aan te gaan. Zo waren voormalig Tweede Kamerlid Keklik Yücel, WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes, Saxion-student David Molleman en onze burgemeester Ron König aanwezig. 

tafelgasten Deventer Denkt Mee Festival

Lokaal talent

Het programma werd verder aangevuld met lokaal talent! De muziek werd verzorgd door Vera Bon, las Pieter van Breevoort een column voor en maakte sneltekenaar Fransje Immink tekeningen van de hele avond!

 DDM verslag foto3

 DDM verslag foto4

 DDM verslag foto5

Hoe gaan we nu verder?

Alle 300 reacties werden aan de raadsleden overhandigd. Heb jij een idee ingeleverd waarover je nog eens van gedachten wil wisselen met de raadsleden? Neem dan contact op met de raadsgriffie via e-mailadres  of telefoonnummer 0570 - 69 32 32. 

De Bibliotheek Deventer gaat dit jaar aan de slag met één van de thema’s uit de reacties: duurzaamheid. Houd de programmering van de bibliotheek in de gaten via de website www.bibliotheekdeventer.nl/agenda of op onze social media kanalen om op de hoogte te blijven.  

Kortom, een veelbelovende start voor het Deventer Denkt Mee-traject met mooie reacties uit de gemeente. Denk aan een nieuwe tribune voor Go Ahead Eagles, een voedselbos en een nieuwe brug over de IJssel. De Bibliotheek heeft aangetoond dat het een lijntje kan zijn tussen de inwoner en de lokale politiek.  

Terug kijken

Wil jij het Deventer Denkt Mee Festival nog een keer terug kijken? Dat kan op deze pagina.

Foto’s: Peter Fleur