Poëzieweek 2021

Ben jij een echte liefhebber van poëzie of ben je juist nieuw in de wereld van Poëzie? Poëzie is al lang niet meer voorbehouden aan de dichter in de eenzame zolderkamer. Dichters vinden elkaar via festivals en online,ze verbinden, inspireren en brengen samen. Op donderdag 28 januari start de Poëzieweek 2021.

Lezen, koesteren, vieren, schrijven, beleven we samen

We leven in tijden van grote verschillen, het eigen gelijk, de een tegen de ander. Tegelijk is er ook samenhorigheid en zijn er verbindende initiatieven van onder uit, wereldwijd. Digitaal of op straat, stil of luidkeels, rond grote thema’s of kleinere, lokale projecten. De Poëzieweek 2021 start op donderdag 28 januari! De Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi reageerden enthousiast om samen voor de Poëzieweek 2021 het Poëziegeschenk te schrijven.

We vieren het samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven. Want samen kunnen we veel. Vanuit de eigenheid en het anders zijn van ieder individu. Niet samensmélten dus, maar bruggen bouwen. Tegen individualisme en voor inclusie.

Wat kan je doen tijdens de Poëzieweek

De Gedichtenwedstrijd

Met de landelijke Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. MIMIK en de Bibliotheek Deventer organiseren voorafgaand aan de Poëzieweek 2021 in Nederland en Vlaanderen opnieuw een gedichtenwedstrijd. Helaas is de uitreiking van de gedichten wedstrijd verplaatst tot na de lockdown. Houd onze website en social media in de gaten voor meer informatie.

De verrassingstas: Poëzie editie

Tijdens de huidige lockdown hebben wij de verrassingstas opgezet. Zo hoef jij alleen een genre op te geven en ontvang je een tas vol verrassende titels. Tijdens de Poëzieweek kan jij een goed gevulde tas lenen met, poëziebundels, prachtige essays en verhalen! Wil jij een speciale poëzie editie reserveren? Vul dan bij het genre het woord Poëzieweek in. Dat tas reseveer je hier.

Ontmoet Dichters Online

Ben jij een echte poëzieliefhebber? Meld je dan aan voor Ontmoet Dichters Online: een online poëzieavond live vanuit het Bibliotheektheater in Rotterdam, op donderdag 4 februari. Deze avond staat in het teken van voordrachten en interviews met jouw favoriete dichters. Ook krijg je de kans om zélf vragen te stellen!

De Poëzieweek

Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra in het zonnetje gezet. Het initiatief begon als Gedichtendag. Een breed samenwerkingsverband van dichters, literaire organisaties, scholen, bibliotheken en andere organisaties zorgde ervoor dat deze dag in zowel Vlaanderen als Nederland invulling kreeg. Door het grote succes van de Gedichtendag werd in 2013 beslist om deze dag om te zetten naar de Poëzieweek. Hierbij aansluitend werd de Gedichtendagbundel omgedoopt tot het Poëziegeschenk.