Geslaagde kick-off van project ‘Leefvaardigheden KonnecteD’

Donderdag 5 maart was de officiële kick-off van pilotproject ‘Leefvaardigheden KonnecteD’, onderdeel van Taal Werkt!. Het project is gericht op zelfredzaamheid door ontwikkeling van taal. We werken hierin samen met KonnecteD en TopTaal. Elf werknemers van KonnecteD doen mee met het project, met als doel hun leefbaarheid te vergroten. Het programma is op maat gesneden; elk van de deelnemers mocht in een persoonlijk gesprek aangeven wat hun leerwens is. Als deze pilot succesvol blijkt, dan krijgt het project een vervolg.

Alle kandidaten hebben Nederlands als moedertaal. Ze hebben allemaal een leerwens op gebied van taal, zoals begrijpend lezen, uitbreiding van hun woordenschat, (beter) leren schrijven, zelfstandig een formulier kunnen invullen, computervaardigheden opdoen etc. Dat is niet alleen noodzakelijk bij het lezen van post of mail, maar ook bij het invullen van formulieren. Eén van de deelnemers vertelt: “Lezen kan ik al wel een beetje, meestal begrijp ik het wel. Maar schrijven wil ik beter leren, dan kan ik ook een boodschappenlijstje maken.” Een andere deelnemer wil graag meer leren over het gebruik van hoofdletters.

De bijeenkomst startte met veel blije gezichten. Hacer Saratli van KonnecteD is erg enthousiast: “Ik vind het heel dapper van onze medewerkers en ik ben blij dat ze mee willen doen aan dit project. Bij Yolan van Laar, docente bij TopTaal, zijn ze zeker in goede handen.” “Ook wij hebben er zin in!”, zegt Patricia Poelmann van de Bibliotheek Deventer. “Het is een mooie samenwerking en voor iedereen spannend omdat het een pilot is. We gaan er een leuk project van maken met de deelnemers!”.

konnected toptaal 61

De docent van TopTaal en vrijwilligers van de bibliotheek gaan de medewerkers van KonnecteD begeleiden. Vanuit KonnecteD is de werkcoach een belangrijke schakel in het proces. Die evalueert samen met de docent en signaleert aandachtspunten vanuit de werkvloer, zodat die meegenomen kunnen worden in de lessen. Twee ochtenden per week is er les, en buiten de lesuren werken de vrijwilligers met de deelnemers aan de opdrachten. Het project duurt 20 weken en daarna volgt een evaluatie. Een belangrijk doel is dat de deelnemers zich verbonden (blijven) voelen met de maatschappij waarvan zij deel uit maken. Zelfredzaamheid is een onmisbaar deel daarvan, daarmee vergroten zij hun leefbaarheid. Maar ook is het belangrijk om aan collega’s te laten zien dat het leuk is om jezelf uit te dagen om jezelf te blijven ontwikkelen. Rien Kooijman, interim-directeur van KonnecteD beaamt dat. “Het is voor iedereen een persoonlijke werkleerroute, iets waar we momenteel veel aandacht voor hebben binnen KonnecteD. Fijn dat er binnen deze pilot zoveel ruimte is voor maatwerk. Namens het MT wil ik aangeven dat we trots zijn op deze medewerkers. We wensen hen heel veel succes en plezier!”