Blog: Brieven schrijven

10 december is de Dag van de mensenrechten. Amnesty International organiseert dan de Schrijfmarathon. Verspreid over de hele wereld, schrijven mensen in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. De Bibliotheek Deventer doet mee aan de grootste jaarlijkse schrijfactie ter wereld. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 december kan je op vijf van onze locaties langskomen om brieven te schrijven.

Brieven schrijven hoort bijna tot het verleden. Als lid van Amnesty krijg ik regelmatig oproepen via de mail om in actie te komen. De brief staat dan al digitaal klaar, zelfs persoonlijke gegevens zijn voorgeprogrammeerd en zo kan ik in enkele minuten vijf brieven verzenden uit mijn naam. De laatste keer deed ik dat vanuit de trein naar huis. De voordelen van digitaal zijn eindeloos; je kan op ieder moment opkomen voor de mensenrechten.

Alleen de bergen zijn mijn vrienden

Vanmorgen las ik een recensie over ‘Alleen de bergen zijn mijn vrienden’ van de Iraans-Koerdistaanse dichter en schrijver Behrouz Boochani. Hij heeft als vluchteling jarenlang onder mensonterende omstandigheden vastgezeten in een Australisch detentiekamp op het eiland Manus bij Papoea Nieuw Guinea. Via appjes heeft hij zijn verhaal de wereld ingestuurd, een aanklacht tegen de behandeling van vluchtelingen. Het boek heb ik nog niet gelezen maar een film hierover op het documentaire filmfestival IDFA staat nog in mijn geheugen gegrift.

Boeken, films, brieven, digitaal of fysiek, door taal kunnen we van ons laten horen, kunnen we mensenrechten onder de aandacht te brengen. Doet u mee?

Alice van Diepen, directeur de Bibliotheek Deventer