Blog: Tallinn en Helsinki

Binnenkort ga ik samen met een aantal collega bibliotheekdirecteuren op reis naar Tallinn en Helsinki. De steden liggen vlak bij elkaar met de Finse Golf ertussen. Aanleiding is de opening eind 2018 van de nieuwe bibliotheek Oodi in Helsinki. Het ontwerp is van het Finse bureau ALA Architects. Een jaar na de opening van onze eigen bibliotheek ben ik reuze benieuwd wat ik in deze bibliotheek - net verkozen tot beste van de wereld - ga ontdekken.

Koploper
Finland is een van de landen waar het meest gelezen wordt. Helsinki, een stad met ruim 600.000 inwoners, heeft meer dan 30 bibliotheken in de stad. Dat heeft het stadsbestuur er niet van weerhouden voor een kleine 100 miljoen euro een nieuwe bibliotheek te bouwen. Een bibliotheek die veel meer is dan een collectie boeken. Zelf omschrijven ze het als volgt: “Oodi will provide its users with knowledge, new skills and stories, and will be an easy place to access for learning, story immersion, work and relaxation. It is a library of a new era, a living and functional meeting place open for all.” Dat belooft wat. Hoewel ik nog niet erg aan de voorbereiding ben toegekomen, lees ik in de toegestuurde informatie dat Estland wat betreft digitale ontwikkelingen voorop loopt. Ook Finland loopt op een aantal sectoren als onderwijs en zorg voorop. En met Oodi als beste bibliotheek ter wereld staan ze dus ook bovenaan.

Cultuurvisie en meerjarenbeleidsplan
Vandaag hadden we een gesprek met de gemeente Deventer over de cultuurvisie en de relatie met onze eigen plannen. De wens is dat we in de eerste helft van 2020 een nieuw meerjarenbeleidsplan gaan opleveren. Daar ga ik jullie zeker nog over informeren. Voor nu is relevant dat mij gevraagd is in dat beleidsplan ook iets te zeggen over het perspectief op de Bibliotheek Deventer over zo’n tien jaar. Ik besluit met die vraag in mijn achterhoofd de Estlandse en Finse hoofdsteden te bezoeken. Wat gaan de culturele initiatieven in Tallinn en Helsinki mij laten zien waar wij als Bibliotheek Deventer van kunnen leren voor de toekomst? In mijn volgende blog zal je lezen of deze vraag beantwoord wordt tijdens deze reis naar het Noorden.

Alice van Diepen, directeur Bibliotheek Deventer