Makkelijk Lezen Plein

Eén op de tien kinderen is dyslectisch. Dat is veel. De bibliotheek is voor iedereen, ook voor kinderen bij wie het lezen niet vanzelfsprekend is. Daarom hebben we in elke vestiging een Makkelijk Lezen Plein met een speciale collectie boeken.

Het Makkelijk Lezen Plein bevindt zich midden tussen alle kinderboeken en is bedoeld voor kinderen met leesproblemen zoals dyslexie en concentratieproblemen. Ook kinderen die zeggen lezen niet leuk te vinden worden hier gestimuleerd om toch eens een leuk boek open te slaan.

Lezen is een uitgesproken manier om kennis op te doen en empathisch vermogen te vergroten. De kinderen leren zich in te leven in andere personen en werelden. Zo kunnen ze leren van andere culturen in landen die ze misschien nooit in het echt zullen bezoeken. Of ze reizen naar lang vervlogen tijden en ontdekken hoe de ruïnes van nu vroeger kastelen waren.

Frontale presentatie

De speciale collectie van boeken wordt zó gepresenteerd dat je de covers ziet. Dat nodigt meer uit tot lezen dan enkel het tonen van de boekruggen. In de boeken staan grotere lettertypes en er is meer afstand tussen de regels. Dit oogt rustiger en leest makkelijker. De drempel om te gaan lezen wordt op deze manier verlaagd. Het uiteindelijke doel is dat kinderen die moeite hebben met lezen er weer plezier in krijgen. Als je dat voor elkaar krijgt dan komen de leeskilometers vanzelf.

Op het Makkelijk Lezen Plein staat een heel divers samengestelde collectie: informatieve boeken over allerlei onderwerpen, luisterboeken, verhalen en graphic novels. Zoals bijvoorbeeld ‘Het leven van een loser’ of ‘De waanzinnige boomhut’ waarbij de afbeeldingen deel uit maken van het verhaal. Plezier in lezen staat voorop, of het nu over dinosaurussen gaat, voetbal of een moppenboek is. Plof lekker neer en kom lezen!