Blog Alice van Diepen

Blijf bewegen

Soms ontvlucht ik de hectiek van het werk en ga een rondje om. Even mijn hoofd leegmaken. Meestal is het een wandeling door een stukje binnenstad. Mijn favoriete rondje is vanuit de Stromarkt naar de IJssel, via de spoorburg, het Worpplantsoen aan de overkant en terug via de Wilhelminabrug. Een beetje flink doorstappen is het een slechts een half uur wandelen. Gisterenmiddag heb ik dat rondje ook gelopen. De temperatuur was tropisch (29 graden) en overal zaten mensen te genieten van zon en water. De stad verandert op zo’n dag in een heerlijk vakantieoord waar het goed toeven is. Zolang je binnen werkt op een zomerse dag kan je je afsluiten voor buiten en lekker doorwerken. Maar eenmaal buiten voelt het vreemd en krijg je het gevoel dat je mee moet doen aan het relaxte buitenleven, maar daarvoor eigenlijk niet in de stemming bent.

Beweging betekent voor mij inspanning, m’n hoofd leegmaken, maar ook genieten van details en nieuwe indrukken opdoen. Vandaag zag ik in de bibliotheek aan de Stromarkt een jonge vrouw bezig met haar telefoon, terwijl ze aan het balanceren was op een randje langs de hellingbaan. Blijkbaar voelde ze de behoefte om te bewegen. Dat beeld van die jonge vrouw staat symbool voor de beweging die bibliotheken willen stimuleren. Door kennis, informatie, ontmoeting en inspiratie willen we iedereen stimuleren zichzelf te ontwikkelen. Het gebouw aan de Stromarkt biedt ook letterlijk ruimte om te bewegen. Het een heeft een gunstig effect op het ander, daar ben ik van overtuigd.

Nu ik daarover nadenk…Zou het een idee zijn om korte bewegingslessen te geven, binnen of zomers buiten, voor iedereen die leren en bewegen wil afwisselen?

Alice van Diepen, directeur Bibliotheek Deventer