Tentoonstelling: Het gezonde lichaam

De tentoonstelling ‘Het gezonde lichaam’ is de hele maand mei nog te zien in de Proosdij, met topstukken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek over de ontwikkeling van kennis van het menselijk lichaam. Er is een anatomische atlas te bekijken met prachtige gravures van de bevalling en complicaties die zich tijdens de geboorte voor kunnen doen.

Boeken over gezondheid en het menselijk lichaam zijn van alle tijden, maar in de loop der eeuwen is de kennis over de bouw van het menselijk lichaam en de werking van medicijnen sterk toegenomen. Waar in de middeleeuwen boeken over de medicinale werking van kruiden gewild waren, groeide naarmate de wetenschap en techniek zich ontwikkelde de behoefte om het menselijk lichaam in kaart te brengen.

De tentoongestelde boeken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek tonen de ontwikkeling en groei die onze kennis over gezondheid en het menselijk lichaam heeft doorgemaakt. Waar men vroeger sectie moest verrichten om het menselijk lichaam in kaart te brengen (echografie en röntgenfoto’s bestonden nog niet!), zijn er nu gelukkig modernere technieken te gebruiken. Van een middeleeuws medisch handboek tot een kruidenboek en een anatomische atlas: tot en met 2 juni zijn deze topstukken in de Proosdij te bekijken.