Direct naar de inhoud

Eerste certificaten Werken met de e-overheid voor nieuwkomers uitgereikt

Eerste certificaten Werken met de e-overheid voor nieuwkomers uitgereikt

In de Bibliotheek Centrum hebben afgelopen dinsdag alle 8 cursisten die meededen aan de pilot Werken met de e-overheid voor nieuwkomers hun certificaat ontvangen: zij hebben de cursus met glans afgerond. Een groepje van 7 mannen en vrouwen uit Syrië en 1 man uit Congo ging eerder dit jaar enthousiast van start. Om de taalbarrière te doorbreken werden de deelnemers tijdens de cursus ondersteund door een tolk.

De cursus Werken met de e-overheid voor nieuwkomers kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de Bibliotheek, ondersteuningsorganisatie Rijnbrink en Vluchtelingenwerk Nederland. Voor veel nieuwkomers is het inloggen met DigiD en je weg vinden op de diverse websites van de overheid lastig. Net als veel andere burgers in Nederland hebben zij moeite met het gebruik van digitale overheidsdiensten als Mijn Inburgering en MijnOverheid. Informatie is lastig vindbaar, teksten en procedures zijn ingewikkeld en in veel gevallen is er ook nog sprake van een taalbarrière. De cursus Werken met de e-overheid voor nieuwkomers leert cursisten omgaan met de digitale overheidsdiensten. Zo krijgen ze meer vertrouwen in de weg die ze moeten gaan op internet wanneer zij iets willen regelen of meer willen weten over bepaalde diensten.

De cursus werd gegeven in cursusruimte De Waag in de Bibliotheek Centrum. Daar kwam Bibliotheekdirecteur Alice van Diepen persoonlijk langs om de cursisten hun certificaat aan te bieden. De eerste reacties op de pilot zijn positief.

De eerstvolgende cursus Werken met de e-overheid start op woensdag 17 april. Dit betreft een reguliere cursus, voor mensen die de Nederlandse taal al machtig zijn. Voor meer informatie neem je een kijkje op onze website.