Direct naar de inhoud

Oudste stadsbibliotheek van Nederland

De Athenaeumbibliotheek is de oudste stadsbibliotheek van Nederland, gesticht in 1560, en is onderdeel van de Bibliotheek Deventer. De Athenaeumbibliotheek verzamelt en beheert bijzondere collecties, zoals handschriften en oude drukken uit en over Deventer, Overijsselse boeken en Deventer volks- en kinderprenten.

De medewerkers van de Athenaeumbibliotheek beheren, behouden en ontsluiten de collectie, zodat het voor een breed publiek mogelijk is om de unieke boeken te zien. Zij presenteren de collectie in de vitrines en in het digitale boekenspoor in de boekenkasten in de bibliotheek aan de Stromarkt en online op athenaeumcollecties.nl. In de Athenaeumbibliotheek aan het Klooster 12 verzorgen zij rondleidingen en in de studiezaal is ruimte voor inzage van kluisboeken, archiefstukken en niet-uitleenbaar materiaal. Onderzoekers uit heel de wereld komen daarvoor naar de Athenaeumbibliotheek.

Moderne Devotie
De Moderne Devotie - een religieuze hervormingsbeweging in de veertiende en vijftiende eeuw – speelde een belangrijke rol in de handschriftenproductie in Deventer. De collectie van de Athenaeumbibliotheek bevat ruim 100 handschriften uit de broeder- en zusterhuizen die in Deventer gevestigd waren.

Deventer erfgoed
In Deventer kwam de Nederlandse boekdrukkunst al vroeg op gang. Daarmee werd Deventer een van de belangrijkste drukkerssteden van Nederland en heeft de stad zichzelf op de kaart gezet, ook als handelsstad. Daarom wordt in de collectie bijzonder aandacht geschonken aan Deventer als drukkersstad.

Rondleiding
Op 18 april geven wij een gratis rondleiding in de Athenaeumbibliotheek. De rijke geschiedenis van de oudste stadsbibliotheek spreekt tot de verbeelding. De geschiedenis wordt verteld aan de hand van het gebouw en een aantal unieke boeken uit de collectie. De rondleiding eindigt in de expositieruimte in de Proosdij, in de bibliotheek aan de Stromarkt. Opgave is niet nodig, verzamelen om 15.00 uur bij de Athenaeumbibliotheek, Klooster 12