Boekpresentatie Balkan Blues in de Bibliotheek Centrum groot succes

Balkan Blues, dat is de titel van het nieuwe boek dat Samir Maglajlic op zaterdag 26 januari kwam presenteren in de Bibliotheek Centrum. Het is een boek over oorlog en over mensen, waarin de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo een centrale plek inneemt. De boekpresentatie in de Bibliotheek Centrum was voor Samir een logische keus. Het hart van de stad, een plek waar alle mensen samenkomen om te leven, te ontmoeten en te leren. “En het is ook nog eens midden tussen de boeken. Het past perfect.”

Samir wilde met het boek Balkan Blues niet alleen zijn eigen verhaal vertellen, maar vooral ook dat van anderen. Zo kon het gebeuren dat ook de levens van Amela Hadzimejlic, Mirsad Catic en Nick Teunissen op papier werden gezet, ieder op zijn of haar eigen manier geraakt door het oorlogsgeweld in Sarajevo, waar ten tijde van het beleg gemiddeld 329 bominslagen per dag plaatsvonden. “Het is moeilijk om oorlog te begrijpen wanneer je het niet zelf hebt meegemaakt,” legt Samir uit. “En net zoals het moeilijk is voor mensen die niet in oorlog hebben geleefd om mensen in oorlog te begrijpen, snappen mensen in oorlog mensen die de oorlog niet kennen niet altijd.” Hij hoopt dat mensen die het boek hebben gelezen, mensen die in oorlog leven of hebben moeten leven een beetje beter zullen begrijpen. “Ik wil dat mensen weten wat oorlog écht is, wat het betekent om weg te moeten vluchten uit je eigen land.”

Velen tientallen betrokkenen dromden op zaterdagmiddag samen op het Marktplein van de Bibliotheek om naar het verhaal van Samir te luisteren. Onder hen ook Amela, wiens verhaal verteld wordt in het boek. Zij was speciaal voor de presentatie van het boek vanuit Sarajevo naar Deventer gekomen. Alice van Diepen, directeur van de Bibliotheek Deventer, nam tijdens de presentatie het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.

Hoewel de gebeurtenissen in het boek zich ver van onze stad voltrokken, waren er veel Deventenaren betrokken bij de totstandkoming van het boek. Bijvoorbeeld Charles Michels, die het boek voorzag van prachtige illustraties en Corps9 Publishers, die de uitgave verzorgde. De opbrengst van het boek is eveneens bestemd voor Deventer: die gaat naar de kinderafdeling van het Deventer Ziekenhuis. “Ik vind het belangrijk om iets terug te geven aan Nederland,” zegt Samir hierover. “En kinderen zijn het kwetsbaarst.”

De vrouw van Samir, Nevzeta, bracht tijdens de presentatie een lied ten gehore. “Muziek past bij mij en bij dit boek,” aldus Samir. Vandaar ook de titel: Balkan Blues. “De Blues is een muziekstijl die zijn oorsprong vindt in de muziek die slaven in het zuiden van Amerika maakten. Het bood mensen een manier om zich te uiten en het lijden te verzachten. Net als mijn boek gaat over verdriet, hoop en het hervinden van perspectief.”

Balkan Blues is vanaf nu te koop bij Boekhandel Praamstra en online te bestellen via Stichting Elma.