Direct naar de inhoud

Leerlingen uit groep 7 en 8 halen € 1632 op voor de VoorleesExpress

Leerlingen van OBS Hagewinde overhandigden op 10 januari hun cheque aan Hetty Odenthal en Jutta Beusink van de VoorleesExpress
Leerlingen van OBS Hagewinde overhandigden op 10 januari hun cheque aan Hetty Odenthal en Jutta Beusink van de VoorleesExpress

Voor de VoorleesExpress begon 2019 met een aangename verrassing: halverwege januari overhandigden leerlingen uit groep 7 en 8 aan hen een bedrag van wel € 1632. De leerlingen van De Linde, Hagewinde en Wereldwijzer zamelden het geld in met de Kinderpostzegelactie. Een prachtig bedrag, waarmee de VoorleesExpress nog meer gezinnen kan helpen om nog meer plezier te vinden in lezen en taal.

In september 2018 gingen scholieren uit het hele land voor de zeventigste keer langs de deuren om Kinderpostzegels te verkopen. De in totaal 80 leerlingen uit groep 7 en 8 van De Linde, Hagewinde en Wereldwijzer deden flink hun best: niet alleen kinderpostzegels, maar ook pleisters, kaarten, thee en zelfs tulpenbollen werden door hen enthousiast aan de man gebracht.

Lokaal besteden

Voor het eerst mag een deel van de opbrengst geschonken worden aan een lokaal doel naar keuze, zodat kinderen en gezinnen in de directe omgeving ermee geholpen kunnen worden. De drie scholen kozen ervoor om een deel van hun opbrengst te schenken aan de VoorleesExpress Deventer. 2019 begon voor hen dan ook extra goed met de overhandiging van de cheques.

Lezen en taal voor alle kinderen toegankelijk en leuk maken

De VoorleesExpress Deventer is een lokaal initiatief dat jonge kinderen met een taalachterstand helpt door thuis - vaak samen met de ouders - voor te lezen. De VoorleesExpress bestaat dankzij een fantastisch team betrokken vrijwilligers. Zij weten dat plezier in lezen en taal kinderen op allerlei terreinen ondersteunt. Als kinderen met plezier lezen, lezen ze meer en gaat hun leesniveau vooruit.

Een logische keus

De drie basisscholen besteden vanzelfsprekend veel aandacht aan (leren) lezen en schrijven. De VoorleesExpress was voor de scholen een logische keus. “Vorig jaar is er bij ons een meisje uit Engeland in de klas gekomen,” zegt docente Geeske Bloemberg van basisschool WereldWijzer. “Ze sprak nog helemaal geen Nederlands“. Geeske merkte dat leerlingen gingen nadenken over iets dat voor hen altijd heel normaal was: jezelf verstaanbaar maken. “Ineens realiseerden ze zich dat er zelfs in Deventer kinderen wonen die helemaal geen Nederlands kunnen, of voor wie taal en lezen niet vanzelfsprekend zijn.” Voor haar leerlingen kwam het doel van de postzegelactie dit jaar dus extra dichtbij.

De Linde werkt al jaren volgens de LIST (Lezen is Top!) principes, waarbij leesplezier voorop staat. Ook op de Hagewinde wordt lezen gestimuleerd: op school wordt voorgelezen, er is een jaarlijkse voorleeswedstrijd en kinderen die zelf willen lezen kunnen makkelijk een boek uitkiezen in de Bibliotheek op school. Zo wordt lezen voor de leerlingen toegankelijk en leuk. “En wil je heel graag een boek lezen dat nog niet in onze schoolbieb staat, dan kan je zelf een verzoek indienen om hem toe te voegen aan onze collectie,” vertelt juf Nadieh. Een van de leerlingen knikt enthousiast.klein4

Meer weten?

Om meer te weten te komen over de VoorleesExpress of om je aan te melden als vrijwillig voorlezer of coördinator kan je een kijkje nemen op de website: https://voorleesexpress.nl/locatie/deventer.