Het beste medicijn

Ik bevond me afgelopen weken in de luxe situatie dat ik rust moest houden. Begin januari werd ik geopereerd omdat er een kwaadaardige tumor in mijn rechterborst zat en die moest verwijderd worden. Het begrip luxe is misschien wat vreemd om in zo’n situatie te gebruiken, maar toch heb ik het ook op die manier ervaren. Ik moest rust houden. Maar anders dan met griep of een fikse verkoudheid was mijn hoofd helder, dus had ik alle tijd en ruimte om te lezen. Nou dat heb ik gedaan.

Ik begon in de middeleeuwen met ‘Nobel Streven’ van Frits van Oostrum over het leven van ridder Jan van Brederode, stapte direct over naar de fantastische biografie van Juliana door Jolande Withuis, las het bizarre boek van George Saunders, ‘Lincoln in de bardo’ en genoot van de historische roman ‘Kolja’ van Arthur Japin. En of dat nog niet genoeg was las ik tussendoor gedichten van hedendaagse dichteressen uit de Amnesty uitgave ‘Moed’, een van de vele blijken van steun die ik ontving en genoot van de koeienverhalen uit ‘Het koeienparadijs’, waar iedere koe uit het koeienrusthuis De Leemweg, een eigen verhaal vertelt. Dat nou net koe Hermien uit Lemele daar een rustplek kreeg, maakte het er nog leuker op dat ik dit boekje cadeau gekregen had.

Op een boek na heb ik alle boeken fysiek in huis, allemaal trouwens cadeau gekregen. Alleen Kolja staat op mijn e-reader. Ook handig trouwens want onderweg naar het UMC voor de bestraling of wachtend voor ik aan de beurt was, kon ik nog net een paar bladzijden lezen. Ik schep natuurlijk een beetje op, er waren zeker ook momenten dat het niet goed lukte om te lezen en in die wachtkamer bladerde ik net als ieder ander ook door de aanwezige tijdschriften. Maar toch, wat waren deze boeken een goed rustmedicijn, maar bovenal wat is het toch heerlijk je te laten meeslepen door een goed verhaal of je kennis over een periode vanuit een heel ander gezichtspunt te verdiepen. Passie voor boeken, ik geef het graag door, in Deventer.

Alice van Diepen
directeur

Reageer op deze blog