Lettele opnieuw in het nieuws

Terwijl koe Hermien uit Lettele wereldnieuws is, rij ik samen met collega Monique naar dit mooie dorpje aan de rand van Deventer. Niet voor de koe, hoewel ik wel hoop een glimp van haar op te vangen natuurlijk, maar voor de bibliotheek.

Een van onze kleinste filialen is in Lettele gevestigd, tegenover de school en de kerk, in de winkel van Firma Roesink. De laatste jaren holden de uitleencijfers achteruit. Hoewel cijfers niet alles zeggen, trokken wij als bibliotheek zo goed als de conclusie dat de bibliotheek in dit dorp niet meer levensvatbaar was. Toen we dit meedeelden aan Erwin Kleine Koerkamp, eigenaar van de winkel, ontstond er een heel andere dynamiek. Volgens Erwin hadden wij als bibliotheek onvoldoende initiatief getoond om de belangstelling voor de bibliotheek hoog te houden. Hoewel het met zeven filialen lastig is om overal actief aanwezig te zijn, raakte hij een snaar. In plaats van elkaar verwijten te maken besloten we te gaan praten om te zien waar mogelijkheden lagen om deze voorziening in het dorp nieuw leven in te blazen. Erwin was daarin een stuwende kracht en er ontstond wat met een mooi woord ‘burgerinitiatief’ genoemd wordt.

Plaatselijk belang, de directeur van de basisschool, nieuwe vrijwilligers uit het dorp en de wijkmanager, samen hebben we onze schouders eronder gezet en nagedacht over een slim concept om de bibliotheek open te houden. En dat dat gelukt is bleek afgelopen maandagmiddag. Honderd kinderen stonden op het schoolplein luidkeels te roepen: hiep, hiep, hiep, wij willen de bieb! Een simpele kreet, maar wat kreeg ik daar een warm gevoel van; al die opgetogen gezichten die de bibliotheek toezingen alsof ze naar de Efteling mogen. Alle leerlingen kregen een mooie bibliotheektas met hun eigen naam erop, vormgegeven door een ontwerpbedrijf uit Lettele en gefinancierd door WijDeventer. Iedere week bezoekt een van de klassen de bibliotheek. Enthousiaste vrijwilligers willen zich sterk maken om rondom lezen en literatuur in het dorp activiteiten te organiseren. De eerste activiteit heeft al plaatsgevonden. Onze Gele Verhalenbus met vrijwilliger/voorlezer Sandra Nieland is bij de school gekomen voor een ‘midwintervoorleesevent’. De vrijwilligers in Lettele zorgden voor chocolademelk. Met dit nieuwe concept en vooral met deze nieuwe energie hopen we de uitleencijfers én het enthousiasme voor lezen bij kinderen en hun ouders, buren en alle dorpsgenoten zo te stimuleren dat de bieb in Lettele blijft bestaan. Ik begrijp wel dat koe Hermien graag in Lettele wilde blijven.

Alice van Diepen
directeur