Een gebouw in wording

Met mijn bergschoenen onder mijn jurk stapte ik gisterenmiddag richting de bouwplaats aan de Stromarkt. Inmiddels was ik er ruim twee maanden geleden voor het laatst en was ik reuze benieuwd hoe het gebouw er inmiddels van binnenuit uitziet.  Waar ik de eerste keer alleen de kelderverdieping en de begane grond kon bezichtigen mochten we nu ook de eerste en tweede verdieping zien. En dat was in één woord fantastisch. In het schemer van de namiddag kreeg de omgeving van de bibliotheek plotseling alle aandacht. De prachtige rij huizen aan de Stromarkt, de torens van de daken aan de kant van de korte Stromarkt en als klap op de vuurpijl de verlichte toren van de Lebuinuskerk.

Maanden hebben we met elkaar gesproken over het gebouw, het interieur, de kantoren, beveiliging, het dienstverleningsconcept en plotseling kreeg ik zicht op  een element  dat straks allesbepalend is als je in de nieuwe bibliotheek bent: de omgeving, de stad. Natuurlijk kozen we  daar destijds voor met het ontwerp van Janneke Bierman van Bierman Henket architecten en hebben we de relatie met de stad ook stevig verankerd in wat wij noemen het ‘narratief van de nieuwe bibliotheek’. Maar het is toch iets anders als je zomaar op een schemerachtige dinsdagmiddag in een gebouw in wording, tussen alle plassen door stappend, naar die prachtige stad om het gebouw heen kijkt!

Alice van Diepen
directeur