Waardevolle boeken

Ik las in de krant een berichtje over een recordopbrengst voor een veiling van een boek. Het record lag tot voor kort bij de 'Codex Leicester' van Leonardo da Vinci, in 1994 gekocht door Bill Gates voor 30,8 miljoen dollar. Maar onlangs is een boek aangeschaft voor 35 miljoen dollar. Het gaat om de met de hand geschreven kopie van het 'Boek van Mormon', dat door de mormonen als hun heilige boek beschouwd wordt. De stichter van de mormoonse kerk, Joseph Smith, zou de tekst in 1827 met de hand hebben overgeschreven van de gouden platen met onbekende tekens die hij, volgens eigen zeggen van een engel met de naam Moroni had ontvangen. De engel was volgens Smith een wederopgestane indiaan die de tekst 1000 jaar eerder geschreven zou hebben. Blijkbaar ontving Smith ook een handleiding om de tekst te ontcijferen. De nieuwe eigenaar is trouwens de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen van de Laatste Dagen, ofwel de mormonen in Amerika. Ik ben benieuwd wie het boek op de veiling gebracht heeft maar dat staat er natuurlijk niet bij.

Een bedrag is natuurlijk simpelweg een waarde die toegekend wordt door de markt. Wat de gek ervoor geeft, zeggen we weleens. Er zijn natuurlijk wel richtlijnen of er is vergelijkingsmateriaal. Als wij vanuit de Athenaeumbibliotheek een boek in bruikleen geven voor een tentoonstelling moeten we een verzekeringswaarde opgeven en op zo’n moment hang je een soort van prijskaartje aan het boek. Of dat hetzelfde bedrag is dat het op een veiling zal opbrengen is natuurlijk niet te zeggen, dat hangt af van veel verschillende factoren zoals de uniciteit van het boek en het aantal belangstellenden. In hetzelfde artikel in de krant staat ook vermeld dat er boeken zijn die nog veel meer zouden opbrengen zoals de Magna Carta, of Shakespeare’s ‘Hamlet’, maar laten we hopen dat die nooit op de veiling komen maar als erfgoed goed bewaard blijven.

HondmetmensenDat een boek ook een heel andere waarde vertegenwoordigt bleek afgelopen zaterdag bij Opa en Oma dag in de Bibliotheek Deventer. Iedereen kon daar in of op z’n favoriete boek gefotografeerd worden dankzij nieuwe technieken. Ontroerend mooi om te zien hoe een jonge vrouw vol trots samen met Pluk van de Petteflat z’n rode autootje bestuurt, een man en een vrouw heerlijk achteroverleunen op Takkie en een vader met z’n zoon op de rug van Kleine walvis zitten alsof ze zo uit het boek gestapt zijn. Zoals Alice Wonderland instapte, zo stapten deze bezoekers van de bibliotheek hun favoriete boek in. Het is niet met geld uit te drukken, maar zo’n ervaring is waardevol en hadden ze vast niet willen missen.

Alice van Diepen
directeur