Pabostudenten stimuleren leesplezier bij vluchtelingenkinderen

Vluchtelingenkinderen hebben recht op onderwijs en gaan meteen naar school wanneer zij in Nederland zijn. Het onderwijs gebruikt speciale methodes om achterstanden te verkleinen en kinderen pakken de taal snel op. De grootste winst is te behalen in de thuissituatie. In het project Thuistaal koppelen we daarom tweedejaars studenten van de Lerarenopleiding Basisonderwijs van Saxion aan gezinnen in de vluchtelingenopvang in Schalkhaar.

Elke week bezoeken de studenten het gezin en werken ze aan de Nederlandse woordenschat van de kinderen. Ze brengen plezier in taal en boeken en maken het gezin bekend met de bibliotheek. Daarnaast blijkt het een hele mooie manier voor studenten en vluchtelingengezinnen om elkaar te leren kennen.

“Kijk Sima: geel! Banaan!” Sima is drie jaar en komt uit Syrië. Samen met haar vader en haar studentbegeleiders Lynn Stiekel en Romy Stuivenberg bezoekt ze de Bibliotheek in Schalkhaar. Sima is gek op mooie kleuren en fruit. Sima en Romy lezen daarom samen in het boek ‘Van vis en peer’. Die week daarvoor hebben ze allerlei soorten fruit geproefd. “Door het combineren van beleving en taal leer je de taal makkelijker” legt student Kees Meijerink uit. Hij begeleidt een tweejarig jongetje uit Colombia dat vandaag helaas ziek is. “Cristopher houdt veel van dieren. Vorige week hebben we daarom woordjes geoefend met behulp van zijn knuffeldieren”.

Met z’n allen zoeken ze nog een paar boeken uit die passen bij de belevingswereld van Sima en Cristopher. Sima krijgt een bibliotheekpasje en gaat met een tas vol boeken vrolijk terug naar haar opvanglocatie.

“Het is een bijzondere ervaring om bij de kinderen op de opvanglocatie te komen. Op deze manier leren is heel waardevol” vertelt Kees. “Het voegt echt iets toe. Niet alleen aan mijn opleiding als toekomstige leerkracht, maar ook aan mij als persoon. Het project is een pilot, maar ik hoop dat het in het lesprogramma wordt opgenomen.”