Sportieve en positieve afsluiting Scoor een Boek

4780 boeken hebben ze de afgelopen 8 weken met elkaar uitgelezen, de 700 Deventer basisschoolleerlingen die meededen aan Scoor een Boek. Omgerekend komt dat neer op bijna 7 boeken per leerling, bijna 1 per week! Een score om trots op te zijn. De leerlingen uit groep 5 en 6 deden mee aan de eerste editie van het leesbevorderingsproject van de Bibliotheek Deventer in samenwerking met Go Ahead Eagles. Leerlingen, leerkrachten, bibliotheek en voetbalclub waren enthousiast over het resultaat.

Dinsdag 11 april werd tijdens een sportieve dag op sportpark de Rielerenk de eindstand van Scoor een Boek bekend gemaakt. Ongeveer 17 klassen legden onder leiding van medewerkers van Sportbedrijf Deventer een parcours met spellen af die allemaal met voetbal te maken hadden. Halverwege de dag werd vol verwachting uitgekeken naar Sander Duits, de aanvoerder van Go Ahead Eagles. De afgelopen weken heeft hij de kinderen op een fantastische manier aangespoord te gaan lezen. Sander verscheen samen met leerling Jesse van de Windroos in twee filmpjes en vertelde over zijn liefde voor het boek. Helaas bleek dat hij op het allerlaatste moment door omstandigheden niet kon komen om de eindscore te melden. Die eer ging vervolgens naar Alice van Diepen, de directeur van de Bibliotheek Deventer. Overigens waren eerder die ochtend wel twee spelers van Go Ahead Eagles aanwezig; verdediger Norichio Nieveld (rechts op foto) en aanvaller Leon de Kogel. Ze hadden over aandacht geen klagen.

scoor een boek 2scoor een boek 3

Voetbalstickers plakken
scoor een boek 5De meeste kinderen kijken terug op een leuk project en een sportieve afsluiting. Lynn, Chanonna, Jelmer en Tamara van De Wereldwijzer in Colmschate (op de foto van links naar rechts) hebben samen met hun klasgenoten heel wat afgelezen. Op een grote poster in de klas plakten ze voor elk boek dat uit hadden een voetbalsticker. Volgens Lynn zat de poster op het laatst aardig vol. 7 van die stickers waren in ieder geval van Jelmer en ook Chanonna scoorde met boeken waarvan de leukste Vader verliefd was. De waanzinnige boomhut was de favoriet van Tamara, maar die had ze waarschijnlijk sowieso wel gelezen, want dat doet ze gewoon graag. Toch zeggen ze alle vier dat de extra aandacht voor lezen wel leuk is, of dat nou door Sander Duits was, of door de voorlezende meester in de klas.

Straks in heel Overijssel
De Bibliotheek Deventer kijkt terug op een zeer geslaagde pilot van het leesbevorderingsproject Scoor een Boek dat begonnen is in Groningen. Al vijf jaar lang stimuleren de spelers van FC Groningen leerlingen van groep 5 en 6 om vooral veel te lezen. Hoe meer je leest, hoe beter je wordt en dat heeft positieve effecten op de schoolprestaties voor bijna alle vakken. In Groningen werkt het goed. Deventer en Go Ahead Eagles volgen nu als eerste in de rest van het land. De bedoeling is om door te gaan en zelfs uit te breiden naar heel Overijssel. Verantwoordelijk voor de uitrol van Scoor een Boek in de provincie is Rijnbrink, de adviesorganisatie voor bibliotheken in Overijssel.