Doe mee aan de gedichtenwedstrijd van de Bibliotheek en MIMIK!

Met de landelijke Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. MIMIK en de Bibliotheek Deventer organiseren voorafgaand aan de Poëzieweek 2021 in Nederland en Vlaanderen opnieuw een gedichtenwedstrijd. Thema dit jaar is “samen".

We leven in tijden van grote verschillen, het eigen gelijk, de een tegen de ander. Tegelijk is er ook saamhorigheid en zijn er verbindende initiatieven van onder uit, wereldwijd. Digitaal of op straat, stil of luidkeels, rond grote thema’s of kleinere, lokale projecten. En dat willen we in de kijker zetten met het thema ‘samen’. We vieren het samen-leven, samen-hangen, samen-zijn, samen-voegen, samen-stellen, samen-zitten, samen-werken, samen-lezen en samen-schrijven. Want samen kunnen we veel. Vanuit de eigenheid en het anders zijn van ieder individu. Niet samensmélten dus, maar bruggen bouwen. Tegen individualisme en voor inclusie. Poëzie is al lang niet meer voorbehouden aan de dichter in de eenzame zolderkamer. Dichters vinden elkaar via festivals en digitale fora. Ze nemen een standpunt in, engageren zich. Denk maar aan De Eenzame Uitvaart, de Klimaatdichters, de Partij voor de Poëzie… Hun woorden rijgen zich aaneen en vormen een levensader die pulseert en het hart vormt van onze samenleving. Ze verbinden en voeden ons, inspireren en brengen samen.

Voel jij je geinspireerd door het thema 'samen'? En ben je ouder dan 14 jaar en woon je in de gemeente Deventer of binnen een straal van 20 kilometer hiervan? Doe dan mee en stuur vóór 9 januari 2021 je gedicht in! Dat kan via het wedstrijdformulier hieronder.

De voorwaarden

• Er mag per persoon maximaal één gedicht in worden gezonden.
  • Het ingezonden gedicht mag niet eerder digitaal of schriftelijk gepubliceerd zijn geweest.
  • Het gedicht moet aansluiten bij het thema "Samen".
  • De maximale lengte van het gedicht is 30 regels.
  • Deelnemen kan wanneer je woonachtig bent in de gemeente Deventer of binnen een straal van 20 kilometer hiervan en ouder bent dan 14 jaar.
  • Inzendingen kunnen worden ingestuurd tot en met uiterlijk 8 januari 2021.

Inleveren

We ontvangen deelnemende gedichten bij voorkeur digitaal. Je kunt je inzending eenvoudig insturen via het wedstrijdformulier hieronder. Lukt dat niet, stuur het dan per post naar de Bibliotheek (Stromarkt 18, 7411 PK Deventer) o.v.v. Inzending Gedichtendag 2021. Vergeet niet zowel in je e-mail als per post de contactgegevens bij te voegen!

Winnen

De jury nomineert in totaal 8 gedichten. Genomineerden wordt gevraagd hun gedicht voor te dragen tijdens de dichtersavond op donderdag 28 januari 2021 in theater MIMIK. Aansluitend worden de winnaars bekend gemaakt.

De 1e prijs is € 100,- en wordt aangeboden door de Bibliotheek Deventer.
De 2e en 3e prijs worden beschikbaar gesteld door Boekhandel Praamstra en De Inktpot.

De winnende gedichten worden geplaatst op de websites en Facebookpagina’s van de Bibliotheek Deventer en MIMIK.

Wil je graag meer informatie over de gedichtenwedstrijd? Mail ons!

Poëziespreekuur

Wil je graag wat feedback op je gedicht voordat je het inlevert? Dat kan! Op 12 december, van 14.00 tot 16.00 uur, zit schrijfdocent Anje Gnodde klaar om er samen met jou naar te kijken tijdens het Poëziespreekuur. Lees meer in onze agenda.

Gedichtenwedstrijd 2021

Om deel te kunnen nemen aan de Gedichtenwedstrijd 2021 kun je onderstaand formulier gebruiken. Voor een goede afhandeling is het belangrijk dat je alle gegevens invult.

Vergeet niet in het tekstdocument je naam bij je gedicht te zetten. Uiteraard wordt deze verwijderd voordat de jury aan de slag gaat.

Let op: je gedicht insturen kan tot en met 8 januari 2021.