Bijzonder bezoek

De gedeputeerde voor cultuur, Hester Maij kwam langs op werkbezoek aan de Bibliotheek Deventer, in het bijzonder aan de Athenaeumbibliotheek.

In het eerste deel van het bezoek kreeg Hester Maij aan de hand van een aantal topstukken uit de collectie van de Athenaeumbibliotheek een goede indruk van de rijkdom van de collectie en de relaties die veel stukken hebben met Overijssel en de wereld. Vooral het boek ‘Heksenhamer’ waarin geschreven staat hoe een heks eruit ziet en wat je ermee moet doen, een boek dat honderdduizenden vrouwen het leven heeft gekost, maakte veel indruk. De Provincie Overijssel heeft de afgelopen jaren de wetenschappelijke steunfunctie gesubsidieerd, die door de Athenaeumbibliotheek voor de hele provincie wordt uitgevoerd. Door wijziging in de verantwoordelijkheid van provincies voor het bibliotheekwerk stopt deze subsidiering en is er een overgangsperiode van twee jaar. Met het bezoek van de gedeputeerde toonde ze haar belangstelling voor het brede erfgoed van de Athenaeumbibliotheek als onderdeel van het Verhaal van Overijssel.

Vanuit de Athenaeumbibliotheek liepen we naar de plek waar straks de nieuwe bibliotheek komt. Samen met de interieurarchitect van de nieuwe bibliotheek, Jan David Hanrath en onderzoeker en tentoonstellingsmaker Hester Schölvinck van de Nieuwe Collectie hebben we Hester Maij in het tweede deel van de bijeenkomst geïnformeerd over het ‘werk in uitvoering’. Door het samengaan van de twee collecties ontstaat er een kans. Een kans om te laten zien dat de impact van boeken van alle tijden is en een kans om de boekencollectie te laten zien die al eeuwen de identiteit van Deventer en Overijssel bepaald.

Athenaeumbibliotheek4Aan het eind van de bijeenkomst kreeg de gedeputeerde een kleinood, een handgemaakt pop-up boekje gemaakt door een van de jonge ontwerpers, Florian de Visser, die ook werkt aan de interieuropdracht. Het boekje visualiseert de eerste thema’s waarin de twee collecties, die van de Openbare Bibliotheek en de Athenaeumbibliotheek samenkomen. Geïnspireerd door boeken en plannen vertrok Hester Maij weer naar Zwolle.

Alice van Diepen
directeur