Nieuw digitaal aanbod bij leesbeperkingen

afbeelding Passend lezen

De Bibliotheek introduceert 45.000 gesproken boeken voor leden met een leesbeperking.
Meer dan een miljoen Nederlanders hebben een leesbeperking. Zo telt ons land ruim 600.000 dyslectici en ongeveer 300.000 slechtzienden. Deventer telt ongeveer 3.500 personen met dyslexie en 2.000 slechtzienden.

Lezen kan iedereen
De verwachting is dat het aantal mensen met een leesbeperking de komende vijf jaar met 20% toeneemt. Dit komt door de vergrijzing en omdat bij steeds meer mensen de diagnose dyslexie wordt gesteld. Om te zorgen dat zij ook kunnen genieten van een goed boek heeft de bibliotheek iets nieuws: 45.000 gesproken boeken, exclusief voor leden met een leesbeperking. Want ‘een goed verhaal zit tussen je oren’.

Een uitgebreide collectie
Op de landelijke site www.bibliotheek.nl/passendlezen staan gesproken boeken in alle genres.
De gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor bibliotheekleden met een visuele en/of fysieke leesbeperking, waardoor lezen niet of moeilijk gaat.
De Bibliotheek Deventer heeft zich als één van de 40 pilotbibliotheken aangesloten bij deze landelijke collectie en dienstverlening. Via de website van de Bibliotheek Deventer wordt u rechtstreeks naar deze dienstverlening geleid.

Eenvoudig op computer of tablet
Gebruik maken van gesproken boeken is eenvoudig en valt binnen het lidmaatschap van de Bibliotheek Deventer. Leden kunnen met hun lidmaatschapsgegevens een webaccount aanmaken, waarmee zij direct toegang krijgen tot de collectie gesproken boeken. Deze boeken zijn te beluisteren via een computer of tablet met een internetverbinding.