Deventenaren centraal in nieuwe serie portretten 'Aan tafel bij..'

Aan tafel bij... is een serie radio en tv-portretten over inwoners van Deventer. Het zijn mensen voor wie het moeilijk is zich zelfstandig te redden in de maatschappij maar die toch meedoen omdat ze de juiste ondersteuning krijgen van de gemeente. Het Sociale Team in de wijk speelt een belangrijke rol bij het stellen van een heldere diagnose om tot juiste begeleiding in huis én op de werkplek te komen. In de uitzendingen wordt aan de hand van persoonlijke verhalen en ervaringen duidelijk welke mogelijkheden er zijn en hoe ze ingezet worden.

‘Aan tafel bij...’ is in opdracht van de gemeente Deventer gemaakt door de Bibliotheek Deventer en Deventer Radio en Televisie (DRTV). Zes maanden lang volgt elke maand een nieuw portret.

Afleveringen terugkijken

Aflevering 6: Marco en Martine Schoot
Marco en Maritine hebben beide een lichamelijke beperking, een baan en een huishouden. Bij onder andere vervoer, lichamelijke verzorging en huishouding is ondersteuning noodzakelijk. Welke hulp is mogelijk en wat kan het Sociaal Team voor je betekenen? In deze aflevering laten ze zien hoe hun leven eruit ziet vanuit hun rolstoel. Welke aanpassingen zijn er in huis en op de werkplek? Wat betekent hun hulphond Bailey voor hen en wat is de betrokkenheid van het Sociaal Team in hun wijk?Beluister de radio-uitzending van 16 februari.

Aflevering 5: Familie Donker
Sven is de 8-jarige zoon van Jessica en Marc Donker. Al vrij snel na de geboorte van Sven constateert het consultatiebureau dat hij wat achterblijft in de ontwikkeling. Er volgt een reis langs diverse artsen en specialisten totdat de diagnose min of meer vastgesteld wordt: cerebrale pararese. Sven kan zijn spieren niet geleidelijk aan aan of uit zetten waardoor bijvoorbeeld lopen moeilijk wordt, maar ook dingen oppakken niet vloeiend gaat. Om goed voor hun zoon te kunnen zorgen krijgen Marc en Jessica ondersteuning van school en specialisten, maar ook van een gezinscoach. Die laatste wordt toegewezen door de gemeente en kijkt vooral mee naar de ontwikkeling en opvoeding van jongeren onder de 18. 

 

Beluister de radio-uitzending van 19 januari.

Aflevering 4: Marly Boonman (uitgezonden 6 december)
Jarenlang werkte Marly Boonman in het buitenland. In Jemen bijvoorbeeld. Daar leerde ze Arabisch. Terug in Nederland gaat ze aan het werk maar verliest haar uiteindelijk haar baan omdat ze boventallig is geworden. Marly is werkloos en wordt door de gemeente Deventer aangemoedigd als ze vrijwilligerswerk wil gaan doen. Inmiddels is ze Taalvrijwilliger van het Taal- Digipunt van de Bibliotheek Deventer. Ze zet haar kennis van het Arabisch in bij een Syrisch echtpaar dat ze eens in de week taalles geeft.


Beluister de radio-uitzending van 15 december.

Alflevering 3: Diny Brand (uitgezonden 8 november)
Diny Brand heeft twee baantjes. Van de één op de andere dag hoort ze dat haar contract bij het schoonmaakbedrijf per direct niet verlengt wordt. Er is niet genoeg werk om haar te houden. Ze moet WW aanvragen en omdat ze daarmee onder het sociale minumum valt heeft ze ook recht op een uitkering van de gemeente, de zogenaamde participatiewetuitkering (in de volksmond de bijstand). Voor WW meldt ze zich bij het UWV en voor de uitkering bij Deventer Werktalent. In deze uitzending deelt Diny haar ervaringen.

 


Beluister de radio-uitzending van 17 november.

Aflevering 2: Marianne (uitgezonden 4 oktober)
Als Marianne verlaten wordt door haar partner blijft ze alleen achter met een jonge zoon. Het verlies en de afwezigheid van een sociaal netwerk zorgen ervoor dat ze depressieve klachten ontwikkelt. Ze zoekt hulp en krijgt die ook. Ze pakt haar leven op maar raakt uit balans als haar inmiddels volwassen zoon op eigen benen gaat staan. Verlies en verlating blijken een dusdanig thema in haar leven dat Marianne ondersteuning nodig heeft. Ze krijgt die nu via onder andere Vriendendiensten Deventer. Het contact zorgt ervoor dat Marianne haar eigen leven kan blijven inrichten. Een leven waarbij ze veel betekent voor anderen. 


Beluister de radio-uitzending van 13 oktober.

Aflevering 1: Ronnie Voortman (uitgezonden 6 september)
Al vroeg in het leven van Ronnie werd duidelijk dat hij zich anders ontwikkelde dan leeftijdsgenoten. Zijn ouders konden weinig grip op hem krijgen. Pas op latere leeftijd werd duidelijk dat Ronnie een stoornis uit het autismespectrum had. Met de juiste begeleiding heeft hij nu een baan gevonden bij zijn droomwerkgever, Go Ahead Eagles.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beluister de radio-uitzending van 15 september.