Mijn belangrijkste boek

Mijn belangrijkste boek

Wist u dat 2016 het jaar is van het boek? Er is een speciale website waar alle activiteiten op te vinden zijn http://www.2016jaarvanhetboek.nl  In juni is er een verkiezing van het belangrijkste boek waar iedereen aan kan deelnemen. Collega Jos greep dit aan om aan alle medewerkers te vragen wat jouw belangrijkste boek is. Welk boek heeft jou het meest geraakt, of zelfs je leven veranderd? Vanmorgen bij het koffieapparaat zag ik een paar boeken liggen van collega’s met een korte omschrijving erbij waarom dit voor hen een belangrijk boek is. 1984 lag er van George Orwell en Reis naar het einde van de nacht van Louis Ferdinand Céline.
Het zette me weer aan het denken. Ik had al een keer op de website gekeken, waar een prachtige virtuele stapel boeken ligt. Je kan de stapel door elkaar schudden en klikken op het boek waarvan jij denkt dat het ‘t mooiste is of er natuurlijk een eigen boek aan toevoegen. De bijbel lag bovenop en de avonturen van Alice in Wonderland op plaats 101. Maar goed die plaatsen kunnen per dag verschillen.
Wat is mijn belangrijkste boek? Heb ik een belangrijkste boek? Ik moet in ieder geval direct aan Hadrianus’ Gedenkschriften denken van Marguerite Yourcenar. Voor mij een van de eerste historische romans die ik las. Hoewel ik het soms vrij moeilijk taalgebruik vond weet ik me nog te herinneren dat ik echt in de ban was van het boek en trouwens ook van Yourcenar, die grande dame die ergens in het noordoosten van de Verenigde Staten woonde met haar vriendin Grace en sinds 345 jaar als eerste vrouw lid werd van de Academie Française. Het boek intrigeerde mij omdat het las als een roman maar je voelde dat de schrijfster zich heel erg diep in het onderwerp ingelezen had, alsof Hadrianus na al die eeuwen opnieuw geboren werd, maar dan in een verhaal. Het staat voor een genre waar ik erg fan van ben, de historische roman met namen als Hella Haasse, Helene Nolthenius en natuurlijk Hillary Mantel met Wolf Hall en Het boek Henry.
Ik ben benieuwd wat u stemt, kijk op https://www.belangrijksteboek.nl. Doen!

Alice van Diepen
Directeur