Tegelwijsheid

Gisteren om half 12 stonden we bij de Stromarkt. Architect Janneke Bierman had in haar auto een aantal modellen van de wandafwerking voor de nieuwe bibliotheek. Het wordt een bijzondere gevel, afgewerkt met geglazuurde tegels. Vorm en kleur van de tegels zijn al langer onderwerp van onderzoek. Doel is om de licht/donkerwerking op een mooie manier terug te krijgen in de tegels en ook de kleur speelt een belangrijke rol.

Na een aantal proefmodellen was de architect tevreden over een van de uitkomsten en wilde ons dat laten zien. Daar stonden we dan op de Stromarkt met een stuk baksteen in de hand aan alle kanten te bekijken, in de schaduw, in de zon, dichtbij en veraf. Moeilijk om te beoordelen aan de hand van een klein stuk steen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een veel groter vlak als proefstuk getoond kan worden zodat het beter te beoordelen is. Wat kleur betreft probeert de architect aan te sluiten op de omgeving. In de gebouwen aan de Stromarkt, net als elders in de stad zitten allerlei varianten van beige of geel verwerkt. In het monumentale pand op Stromarkt 8 is de kleur van de deur ook een mooi aanknopingspunt. Aan het pand Stromarkt 19 waar vorig jaar de Bibliotheek van Nieuwsgierigheid tijdelijk gevestigd was, bleek de okergele kleur eveneens mooi te passen hoewel de voorkeur uitging naar een tint lichter. Optimistisch gestemd vroeg ik een voorbijganger wat hij van de kleur vond. Met één blik op de keramische steen zei hij spontaan: spuuglelijk. Verbouwereerd door zoveel tegelwijsheid bleven we achter. Tja, smaken verschillen; de uiteindelijke keuze van de tegel schoven we nog even voor ons uit.

Alice van Diepen
directeur