Mooie momenten in de bibliotheek

Als ik de bibliotheek aan het einde van de dag verlaat, overkomt het me regelmatig dat ik een mooi moment betrap. Misschien ben je op het eind van de dag gevoeliger voor mooie momenten, misschien dat bezoekers zich op het einde van de dag meer op hun gemak voelen in de bibliotheek. Zo trof ik vorige week een jongeman die aan het telefoneren was terwijl hij op kousenvoeten liep. Hij drentelde wat heen en weer bij de trap, waarschijnlijk om andere bezoekers niet te storen. In welke publieke instelling kun je nu op kousen al telefonerend rondlopen? Waar zou hij trouwens z’n schoenen neergezet hebben, vroeg ik me later af. Gisterenmiddag rond kwart voor zeven zag ik iemand met een koptelefoon achter de piano zitten. Tegen Nita, een van mijn collega’s zei ik dat ik wel benieuwd was wat hij speelde. Nita aarzelde geen moment, introduceerde mij bij de man en gaf aan dat ik het leuk zou vinden z’n muziek te horen. De man vertelde een koptelefoon te gebruiken om de andere bezoekers niet te hinderen. Ach zei ik, we kunnen het ook omdraaien, je speelt tot iemand er last van heeft en dan zet je de koptelefoon op. Vergiste ik me of zag ik plotseling de bezoekers die er waren opleven bij de tonen van de pianomuziek?

muzieknoten

Alice van Diepen