Direct naar de inhoud

Top Academie knallend geopend

Top Academie knallend geopend

Tientallen ballonnen met inhoud, een paar confetti kanonnen en ook nog een mooie strik. De opening van de Top Academie Deventer moest echt een kleurrijk feestje worden. En dat lukte. Vanaf vandaag, maandag 7 maart, kunnen ongeveer 40 kinderen naar de speciale school in Bibliotheek Keizerslanden. De opening werd bijgewoond door heel veel leerlingen, ouders, docenten en de wethouder van onderwijs Hartogh Heys. Hij verrichtte de opening met het doorknippen van het lint, maar veel interessanter, het uitschenken van de kinderchampagne die prima bij de taart paste.

Investeren in de toekomst
Op de Top Academie krijgen kinderen uit groepen 6 en 7 twee keer in de week extra lessen die gericht zijn op begrijpend lezen en woordenschat. Stuk voor stuk zijn ze slim genoeg om naar Havo of VWO te gaan, maar ze missen net dat stukje taalinzicht om de sprong volledig te maken. De lessen zijn gratis. De gemeente Deventer maakt het mogelijk: "Natuurlijk", zegt Hartogh Heys, "we gunnen deze kinderen een goede start en investeren daarom in hun toekomst en indirect ook in de onze." De motivatie die kinderen en ouders hebben vindt de wethouder van groot belang. "Ze zijn enthousiast en dat is mooi om te zien. We kunnen ze ondersteunen, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen." Of Hartogh Heys de schoolresultaten in de gaten houdt? "Uit onderzoek in Utrecht is bewezen dat het werkt, maar ze mogen zeker met hun rapport langskomen."

Enthousiaste leerlingen en ouders
aslienmoederyeterEén van de enthousiaste leerlingen die mee gaat doen is Alsi. Samen met haar moeder Yeter bezocht ze de opening. Toen de school Asli voordroeg voor de extra lessen waren dochter en moeder gelijk voor. Twee keer anderhalf uur in de week extra lessen volgen lijkt Asli niet zwaar. "Het zijn allemaal leuke dingen die we gaan doen. De krant lezen, boekbesprekingen houden en meer dingen die met lezen te maken hebben. Dat lijkt me geweldig." Yeter kijkt met een glimlach naar haar dochter. Samen met haar man hebben ze goed met Asli doorgesproken wat deelname aan de Top Academie betekent. "Ik ben blij dat ze dit gaat doen. Ze krijgt zo meer kansen dan wij. Misschien wordt ze wel dokter, wat ze nu graag wil."

Bibliotheek biedt meerwaarde
De Top Academie wordt begeleidt door Sine Limite die zich bezig houdt met de verbetering en verankering van passend onderwijs binnen Deventer. De docenten en educatief medewerkers zijn allemaal gekwalificeerd en zijn gespecialiseerd in taalonderwijs. Dat de eerst Top Academie Deventer in de Bibliotheek Keizerslanden zit is niet voor niets. Juist in een bibliotheek is taal overal aanwezig. Leerlingen hoeven maar een paar stappen te zetten en ze zitten tussen de boeken en kranten. De experts van de bibliotheek kunnen ze passend en leuk leesvoer aanraden, maar ze kunnen ook van de kinderen leren wat aanslaat en wat niet. Omdat de ouders zo betrokken zijn ligt ook daar een kans. De bibliotheek beschikt via het Taal- Digipunt over een groot aantal mogelijkheden om, mocht dat nodig zijn, de taalvaardigheid van de ouders te versterken. Daarnaast brengt het elke maandag- tot en met donderdagmiddag tussen half 4 en 5 uur natuurlijk lekker veel leven in de brouwerij.